SİZİ ARAYALIM  
Your Future , Our Concern

Amerika'da Üniversite Okumak

İçindekiler

Amerika üniversite kabul ve başvuru şartları nelerdir? 

Amerika Üniversite eğitimi için başvuru ve kabul şartları üniversite ve üniversitenin bulunduğu bölgeye göre değişiklik gösterebilmektedir. Başvuru aşamasında farklı prosedürler haricinde aşağıda yer alan belgeler talep edilmektedir.

• Lise Diploması

• Transkript / Not dökümü

• Özgeçmiş/CV

• TOEFL ve IELTS Sınav Sonuçları

• Referans Mektupları

• Başvuru Ücreti

• Sağlık ve Diş Sigortası belgelerinin ibraz edilmesi gerekmektedir

• Sanat ve Spor Bölümleri için Lisans veya İlgili Belgeler

Amerika Üniversitelerinde Yök Denkliği var mı ?

Amerikan Üniversiteleri YÖK tarafından tanınmaktadır.Amerika’da herhangi bir üniversiteden mezun olan öğrencinin aldığı diploma belgesi Türkiye’de ve Dünyanın heryerinde geçerlidir.

Amerika Üniversite konaklama imkanları

Amerika öğrenci konaklaması deyince, herkesin aklına ilk gelen seçenek, öğrenci yurtlarıdır. Üniversitelerin kendi bünyelerinde veya özel yurtlarını tercih edebilirsiniz. Genellikle kampüs yakınlarında bulunan yurtlar daha avantajlı olmaktadır. Yurtlarda tek kişilik ve daha çok sayıda öğrencinin aynı odada kalması noktasında sistem olabilir. Ücretleri de değişiklik göstermektedir. Farklı ülkelerden gelen uluslararası öğrencilerle tanışma ve farklı kültürel bir ortamda konaklama imkanı yakalayabilirsiniz. Yurt ücretleri, yıllık olarak, genellikle, 4.000 USD ile 9.000 USD arası değişmektedir.

Amerika öğrenci konaklaması için bir diğer seçenek, oda veya ev kiralama tercihidir. Bu şekilde konaklama, üniversite eğitiminden farklı olarak daha kısa süreli kurs programlarına katılacak öğrencilerimiz için de uygundur. Odaların kira bedelleri yaklaşık olarak, 150 USD’den başlar, 950 USD’ye kadar artar. Evin konumu ve durumu gibi özelliklerde fiyatlarda etkili olur.

Amerika’da okurken çalışmak mümkün mü?

Amerika’da okurken çalışıp çalışamayacağınız, sahip olduğunuz öğrenci vizesi türüne bağlı olacaktır. ABD vatandaşı olmayan uluslararası bir öğrenci olarak 3 vize türünden birine sahip olursunuz: M1 vizesi, F1 vizesi veya J1 vizesi. Geçerli J1 vizesi ve F1 vizesi sahibi öğrencilerin, uygunluk şartlarını yerine getirmeden ve resmi izin almadan çalışmalarına izin verilmez. M1 vizesi sahibi öğrencilere ise çalışma izni verilmez.

Amerika sağlık sistemi nasıl?

ABD’de sağlık sisteminin sermayesi oldukça düşüktür, çoğunlukla da sermayeler özel şirketler tarafından karşılanır. Pek çok kişi Amerika’da yüksek ücretleri ödemekte zorluk çekiyor, özellikle hastanelerde bir gün geçirmenin tedavi türüne göre kişiye binlerce dolar fatura çıkabileceği düşünülürse. Bu nedenle Amerika’da yaşayan , seyahat eden, eğitim gören insanların CAT taramasından MRI teste ve cerrahi operasyonlara kadar bütün tıbbi masraflarını karşılayacak yeterlilikte sağlık sigortalarına ihtiyaçları var.

Amerika’da öğrenci sağlık sigortası var mı?

F1 Öğrenci Vize Başvurusu Amerika’daki öğrencilerin sağlık sigortasına sahip olmalarını gerektirmez. Ancak, çoğu üniversite öğrencilerin belli bir sağlık sigortasına sahip olmasını şartı koyar. Bu bilgileri ilk akademik yarıyıldan önce üniversiteye göstermeniz gerek, yoksa üniversiteye kayıt olamazsınız. Farklı şehirlerde farklı okullar farklı seviyede sağlık sigortası istemekteler. Bu nedenle gideceğiniz üniversitenin bu konuda koyduğu şartları gözden geçirmelisiniz. Detaylı bilgi için ücretsiz danışmanlarımızdan yardım alabilirsiniz.

Amerika Üniversite vizesi nasıl alınır?

Amerika’da  bir alanda eğitim alabilmek için öğrenci vizesi (F-1) alınması gerekmektedir. Öğrenciler gerekli belgeler ile randevu saatinde ilgili Amerikan konsolosluklarında vize memurları ile birebir görüşme gerçekleştirerek vizelerini almaktadırlar. Türkiye’de öğrenci vize başvuruları kişisel olarak İstanbul veya Ankara’dan yapılabilmektedir. Vize randevunuzu alabilmek için öncelikle okuldan I-20 belgenizin gönderilmiş olması gerekir. ABD hükümeti yıllar önce kurduğu öğrenci takip programı SEVIS ile vize işlemlerinin olabildiğince şeffaf olmasını da sağlamıştır. ABD’de yabancı öğrenci olarak eğitim görebilmek için size I-20 belgesi verebilecek bir program ve okul seçmelisiniz. Okulunuz kayıt işleminizi gerçekleştirdiğinde bilgilerinizi (pasaport ve kimlik bilgileriniz, alacağınız eğitim, süresi vs.) SEVIS sistemine online olarak işleyecektir. Bu bilgiler size yollanan I-20 üzerinde de yer alır. Vize randevu sayfasına gittiğinizde online vize başvuru formunuzun numarası (DS 160 formu) ve I-20 belgeniz üzerinde yazan SEVIS kodunuz ve okul numaranız sorulacak ve vize ücretiniz olan 160 Doları online olarak kredi kartınızla ödemeniz istenecektir.Online vize başvuru formunuz olan Ds 160 formunun İngilizce olarak doldurulması gerekmektedir. Bu formda sizinle ilgili vize görevlilerine fikir verecek sorular yer alır. ABD vize görevlileri her başvuruyu kısa bir mülakata almaktadır. Bu mülakat çok kısa sürebileceği gibi oldukça detaylı da olabilir. ABD vize görevlisi belgelerinize hiç bakmadan sadece sizinle konularak karar verebileceği gibi tüm belgelerinizi alıp inceleyebilir; hatta doğruluğu araştırmak için belgelerinizi bir süre konsoloslukta tutabilir.

Vizenizin süresini yine görüşme yaptığınız vize görevlisi belirler. Bu süre alacağınız eğitim ve maddi/sosyo-ekonomik durumunuzla bağlantılı olarak 3 ay ile 5 yıl arasında değişebilir. Pasaportunuza basılacak vizenin süresi öğrenci vizelerinde çok önemli değildir. SEVIS sisteminde kaydınızın aktif olması vizenizin devam ettiği anlamına gelir. Gideceğiniz okuldaki programınız bittiğinde ABD’yi terk etmek veya yeni bir programa kayıt yaptırmak için yasal olarak 60 gün süreniz bulunur. 60 gün içinde yeni bir programa kayıt olur sanız ve okulunuz SEVIS sisteminize bunu onaylatırsa vizeniz otomatik olarak devam eder.

Amerika Hakkında Genel Bilgiler

Amerika Birleşik Devletleri, elli eyalet ve bir federal bölgeden oluşuyor. Amerika, neredeyse dört yüz milyona yakın bir nüfusa sahip, kalabalık bir ülkedir. Ülke için sıklıkla “Özgürlükler Ülkesi” tanımlaması yapılır. Dünyanın her yerinden gelen insanların oluşturduğu müthiş bir kültür mozaiği vardır. Ülkede Amerikan İngilizcesi konuşuluyor. Ancak nüfus ve etnik köken yoğunluğu nedeniyle farklı diller de çok yaygın bir şekilde karşınıza çıkabilir. Amerika ciddi anlamda çok büyük bir yüzölçümüne sahiptir. Alaska Bölgesi ve Hawaii’yi de kapsayan Amerika, totalde 9 milyon kilometrekareden daha fazla bir yüzölçümü üzerinde konumlanmıştır.

Neden Amerika’da Üniversite Eğitimi?

Eğitim kalitesi: Amerika, mühendislikten tıpa, sanattan spora kadar yüzlerce meslek dalında mükemmel bir eğitim kalitesine sahiptir. Dünyanın en iyi üniversiteleri listesini büyük oranda Amerikan Üniversiteleri dolduruyor. Seçeceğiniz bölüm ne olursa olsun gözü kapalı en iyi eğitimi alabileceğinizden emin olabilirsiniz. Eğitim süresince farklı alanlarda da kendinizi geliştirme imkânı bulursunuz. Sporsa ilgi duyan öğrenciler bir yandan okurken diğer yandan sportif yaşamlarını devam ettirebilir.

Yabancı dil avantajı: İngilizce gibi dil problemini yenebileceğiniz en güzel lokasyonlardan biri şüphesiz Amerika. Sadece siz değil dünyanın her köşesinden insan Amerika’ya dil öğrenmeye geliyor. Üniversite eğitimine başlarken yeterli dil bilgisine sahip olmamanız durumunda bir yıl hazırlık okuyarak üniversiteye hazır olabiliyorsunuz. Amerika’da okurken akademik dili ve günlük yaşamdaki sosyal dili birlikte öğrenebilirsiniz.
Prestij: Amerika’daki üniversitelerin yüksek eğitim kalitesi, en iyi öğrenciyi seçme prensibi, mezun olan öğrencilere dünyanın en prestijli diplomasını sunuyor. Amerika’dan elde edeceğiniz diplomanız ile müthiş bir kariyer planlayabilirsiniz.

Esnek eğitim avantajı: Amerika’da okurken ders seçimlerinde esnekliğe sahip olursunuz. İstediğiniz dersi istediğiniz dönem alabilir, bölümünüz için gerekli olan dersler haricinde de ilgi duyduğunuz dersleri seçebilirsiniz.

Araştırma fırsatları: Amerika, üniversite ile birlikte yüksek lisans ve doktora programları için de müthiş bir ülke. Zira ülkedeki üniversitelerin araştırma kaynakları oldukça zengin. Laboratuvarlar, kütüphaneler, bilim merkezleri öğrencilerin kullanımına açık.

Burs olanakları: Burslar ülkesi Amerika, eğitiminiz süresince başarınız sonucunda burs bulabilirsiniz. Hem okullar hem de iş çevresi başarılı öğrencilere burs verme konusunda gönüllülük gösteriyor.

Farklı kültürleri tanıma: Amerika’daki sadece öğrenci topluluğu bile çok kültürlü bir ortam oluşturuyor. Sosyal yaşamı ise tahmin edileceği üzere fazlasıyla renkli ve zengin bir ülkedir. Amerika’da okumak da yaşamak da kültürel anlamda öğrencilere çok şey katıyor.

Eğitim çeşitliliği: İstediğiniz her bölümü okuyabileceğiniz bir üniversitenin Amerika’da olduğundan emin olabilirsiniz. Sosyal bilimler, temel bilimler, teknik bölümler ve daha birçok mesleki alanda eğitim alabilirsiniz.

Amerika’da Üniversite Eğitim Sistemi ve Süresi

Amerika’da eğitim süresi 4 yıldır. Öğrenciler ilk iki yıl edebiyat, tarih, fen, sanat, sosyal bilimler gibi çeşitli alanlarda temel eğitim alıyor. Zorunlu oldukları dersleri ise eğitimin esnekliği sebebiyle istedikleri zaman alabiliyorlar.

Amerika’da Öğrenciler Okurken Çalışabiliyor mu?

Amerika, üniversite öğrencilerine müthiş fırsatlar sunuyor. Amerika’da okurken diğer yandan yaşam masraflarınızı karşılamak, dili tüm yönleriyle öğrenmek veya sadece farklı kültürlere dokunmak için bile olsa çalışabiliyorsunuz. Üniversite eğitimin boyunca part time çalışma izni veriliyor. Amerika’da kariyer planlamak isteyenler için eğitim sırasında ve sonrasında bir dolu fırsat bulunuyor. Bu fırsatları değerlendirmek ve yaşamınızı şekillendirmek tamamen size kalmış durumda.

Amerika Üniversitelerinin En Çok Tercih Edilen Bölümleri

İşletme, ekonomi, işletme, mühendislik, tıp, psikoloji, sinema & TV gibi bölümlerde Amerikan üniversiteleri çok sık tercih ediliyor. Hem Türkiye’den hem de diğer ülkelerden gelen öğrenciler, seçtiği bölümlerde prestijli akademisyenlerden eğitim görüyor, gelişmiş sınıflarda ve okullarda eğitim alıyor.

Üniversiteden Mezun Olduktan Sonra Amerika’da Çalışma Hakkı

Amerika’da lisans eğitimi alan öğrenciler, 12 ay ila 29 ay arası çalışma iznine sahiptir. Mezuniyet sonrasında diledikleri gibi iş bulup çalışabilirler. Ancak bu süre bittiğinde, şirket aracılığıyla H1B vizesine başvuru yapılabiliyor. Böylece çalışma izni elde edilmiş olunuyor.

Amerika’da Üniversite Okumak Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Amerika’da üniversite okuma fikri hem heyecan verici hem de biraz ürkütücü olabiliyor. Ancak önceden bazı şeyler hakkında fikir sahibi olmak bu korkuyu yenmeye yetiyor. İşte Amerika’da okumak hakkında bilmek isteyeceğiniz birkaç şey;

  • Amerika’da alışveriş yaparken etiket fiyatına vergilerin dâhil olmadığını unutmamanızda fayda var.
  • Amerikalı insanların fazlasıyla sportif olduğunu sokakta yürürken bile fark edebilirsiniz. Koşan, yürüyüş yapan, yeşil alanlarda pilates yoga yapan onlarca insan görmeye alışın.
  • Amerika’da kıyafet bedenleri Türkiye’ye göre değişkenlik gösterebiliyor. Muhtemelen burada 38 giyiyorsanız orada 36 ölçülerine denk gelebilecek bir giysi seçmeniz gerekecek. Bu durumun hoşunuza gideceğine eminiz.
  • Restoranlarda su istediğinizde size aromalı su veya soda gelebilir.
  • Amerika çok büyük olabilir ancak dünya küçük. Her an her yerde bir Türk ile karşılaşabilirsiniz.

Amerika üniversite fiyatları ne kadar?

Amerika’da Üniversite ücretleri; okumak istediğiniz bölgelere, üniversitelere ve lisans ya da lisansüstü derecelere göre farklılıklar gösterebilir.  

Genel olarak Amerika’da eğitim kurumları; devlet ve özel üniversiteler, 2 yıllık Community Colleges adı verilen ön lisans eğitimi veren kolejler ya da liberal sanat kolejleri olarak farklı kategorilere ayrılır. Genel olarak devlet üniversitelerinde eğitim almanın maliyeti daha düşüktür. Uluslararası öğrenciler, Amerika’da lisans dereceleri için devlet üniversitelerinde ortalama yıllık 26.000$, özel üniversitelerde ise 36.000$ civarında ortalama bir ücret öderler. Bu ücretler, yüksek lisans ve doktora dereceleri değişkenlik gösterebilir.

Amerika üniversite başvuruları ne zaman yapılmalıdır?

Amerika’da iyi bir okula yüksek burs oranları ile başvurabilmeniz için 12. sınıfın başında istediğiniz okula başvuru yaparak şartlı kabul almanız gerekmektedir. Amerika’daki birçok üniversite 1 sene öncesinden kontenjanlarının hepsini doldurarak yalnızca başarılı ve erken başvuran adaylara öncelik vermektedir. Bu sebeple öğrencilerimizin lise son sınıftayken Amerika üniversiteleri için danışmanlarımızla görüşerek üniversite kararı verip erken başvurularını tamamlamalarını tavsiye ediyoruz. 

ÜNİVERSİTELER YILLIK FİYATLARI
ACADEMY OF ART UNIVERSITY 33.000 USD- 35.000 USD
ALVERNIA UNIVERSITY 41.060 USD
BERKELEY COLLEGE 26.390 USD
CALIFORNIA STATE UNIVERSITY MONTEREY BAY 16,647 USD
CONCORDIA UNIVERSITY ST PAUL 22.800 USD
FAIRLEIGH DICKINSON UNIVERSITY 37.000 USD
FLORIDA POLYTECHNIC UNIVERSITY 21.005 USD
FREDONIA STATE UNIVERSITY OF NEW YORK 18.816 USD
FULL SAIL UNIVERSITY 60.000 USD – 80.500 USD
GANNON UNIVERSITY 32.270 USD- 34.220 USD
THE ART INSTITUES 96.300 USD-48.150 USD
UNIVERSITE CONCORDIA UNIVERSITY 31.416 USD
UNIVERSITY OF HARTFORD 47.071 USD

Amerikada Yaşam Giderleri

GİDERLER MASRAF
Yurt Ücretleri (Elektrik,su,ısınma dahil) 450 USD-600 USD
Aylık Yeme-içme 15 USD-40 USD
Şehiriçi Aylık Ulaşım 31.30 USD
Giyim 168 USD-200 USD
Etkinlik,hobi,eğlence,sanat vb. 35 USD
Internet 56 USD
RESTORAN ÜCRET
Düşük Fiyatlı Bir Restoran Yemek 19.53 USD
Cappucıno 5.11 USD
Su 2.33 USD
MARKET FİYATLARI ÜCRET
Süt 1 USD
Yumurta 4.10 USD
Taze Peynir 12 USD
Tavuk Fileto 12 USD
Ekmek 3.30 USD
Portakal 4.10 USD
Domates 4.50 USD
Yerel Bira (kasa) 2.70 USD
DEVAMINI GÖR

Amerika Üniversiteleri ve Fiyatları