SİZİ ARAYALIM  

Yurtdışında Üniversite Okumak

İçindekiler

5 Adımda Yurtdışı Üniversitelerine Başvuru Süreci

1- Başvuru Zamanı

Başvurunuzu mümkün olduğu kadar erken yapmanız gerekmektedir. Yurtdışında bir üniversiteye başvuruda bulunduğunuzda üniversiteye kabul, vize başvurusu ve sonuçlanması gibi aşamaları da içine alarak sürecin birkaç ayı bulabileceğini unutmayınız. Başvurunuz ne kadar erken olursa, gereksinimlerinizi o ölçüde karşılayabilir, seyahatlerinizi o kadar erken planlayabilirsiniz. Hayal kırıklığı yaşamamak ve sene(dönem) kaybı yaşamamak için ilgili son başvuru tarihlerini (seçtiğiniz ülke, üniversite ve bölüme göre değişiklik gösterebilir) danışmanlarımızdan öğrenmeniz ve sizden istenen belgeleri en kısa zamanda tamamlamanız gerekmektedir. Ayrıca, yurtdışında eğitimin en önemli ayaklarından biri olan uygun maliyetlerle konaklama sorununu çözmek ve yurt kontenjanlarından olumsuz etkilenmemek adına erken başvuruda bulunmanız çok önemlidir.

2- Başvuru için Gerekli Belgeler

Başvuruda gereken belgeler ülkeden ülkeye hatta üniversitelerin isteklerine göre değişebiliyor. Bunun için genel olarak bir lisans programından istenen belgeler ;
  1. Lise Diploması
  2. Lise Transkript (Not Dökümü)
  3. Üniversite Öğrenci Başvuru Formu
  4. Nüfus Cüzdanı (Kimlik Kartı) / Pasaport fotokopisi
  5. Tavsiye Mektubu
  6. Niyet Mektubu
  7. Özgeçmiş /CV

3- Yabancı Dil Zorunluluğu

Uluslararası alanda eğitim almak isteyen öğrenciler için belli başlı sınavlar bulunmaktadır. Bu sınavların tamamı öğrencilerin İngilizce becerilerini, genel yeteneklerini ve akademik olarak yeterliliklerini ölçmede girilmesi gereken sınavlar olarak bilinmektedir. Yurtdışında üniversite okumak için hangi sınav gerekli noktasında birçok seçenek bulunmaktadır. Yurt dışında eğitim almak için girilecek sınavlar; TOEFL, IELTS, GMAT, GRE, PTE, SAT, SSAT, ACT, LSAT, USMLE, TOEIC, PTE ACADEMIC olarak bilinmektedir.

4- Ön Görüşme

Yurt dışında ki bazı üniversiteler görüşme talep edebilir. Yurt dışında ki görüşme talep eden üniversiteler, öğrencileri telefonla veya Skype, Zoom gibi video bağlantısıyla görüşmeye alabilir. Bu durumda online ve görüntülü olarak gerçekleşecek kabul görüşmesi için doğru ve uygun giyinmek hatta mülakatı sessiz ve özel bir alanda yapmak her zaman etkilidir. Birçok kurum sizi arayacakları zamanı önceden ayarlayarak etrafınızda başkalarının olmadığı bir zaman dilimi bulmayı tercih edecektir. Böylece rahatsız edilmeden konuşabilirsiniz.

5- Kabul Aşaması

Yapılan Yurt dışında Üniversite Okuma başvurunuzun sonuçlanması, üniversitelere göre değişiklik göstermektedir ve ortalama 3 ile 6 hafta icinde sonuçlanmaktadır.

Yurtdışında Üniversite programlarına kimler katılabilir?

Yurtdışında üniversite eğitim programına katılmak sanıldığının aksine daha kolaydır.Yurt dışındaki anlaşmalı olduğumuz çoğu kurum sınavsız girişi kabul etmektedir. Her üniversitenin kabul şartları farklılık gösterebilir ancak bazı temel şartlar hepsi için geçerli sayılabilir:
  1. Lise Diploması
  2. İngilizce Diline Hakim olmak (İngilizcesi yeterli düzeyde olmayan öğrenciler okulların İngilizce hazırlık veya anlaşmalı dil okullarına giderek sınavsız kabul edilmektedirler)
  3. Yurtdışında üniversite programlarına katılabilmek için önerilen Lise Diploma notu 100 üzerinden 60’dır.Lise Diploma notu 60 puanın altında kalan öğrenciler kurumumuz ile iletişime geçerek danışmanlarımızdan bilgi alabilirler
Bilinmesi gereken en önemli konu Lise 4. sınıf (12. Sınıf) eğitimini alırken başvuru yapmaları gerektiğidir. İlk dönemde yapılan başvurularda kabul oranları çok daha yüksektir. Bu sayede öğrenciler şartlı kabullerini alarak son sınıf planlamalarını buna göre yapmaktadır. Bazı anlaşmalı olduğumuz okullarda başvuru sırasında İngilizce yeterlilik belgesi ve son sınıf (12.sınıf) ortalaması gerekmeden şartlı kabul çıkartılabildiği gibi bunların da son teslim edilmesi gereken tarih danışmanlarımız tarafından öğrencilere aktarılır.

Yurtdışı Üniversite Programlarında en çok tercih edilen ülkeler

Üniversite eğitimi, ülkemizde yıllardır öğrenciler tarafından talep edilen yurtdışı biçimlerinden birisi olmuştur. Yurt dışında üniversite okumak için popüler olan ülkeler Amerika, Kanada, Almanya, İngiltere ve Polonya olmaktadır. Yurtdışı üniversitelerinde öğrencilerin eğitim alma kararında, özellikle tam donanımlı bir üniversitede okuma, kültürel ilgi, yardım fonları ve burs, büyük bir firmada staj yapabilme ve kariyer fırsatı, ikinci bir dil öğrenebilme imkanı ve sosyalleşme gibi ana etkenler vardır

Yurtdışı Üniversite Maliyetleri

Yurtdışında üniversite eğitimi için aşağıdaki maliyetler göz önünde bulundurulmalı :
  1. Yıllık eğitim ücreti (Üniversite Yıllık Harç ücreti)
  2. Konaklama (yurt, ev vb.)
  3. Ulaşım
  4. Beslenme
  5. Sağlık Sigortası (bazı kurumlar öğrenciler için sigorta ücretini karşılar)
Yukarıdaki maliyetlere ek olarak kişisel ihtiyaçlarınız için de planlama yapılması gerekir. Örneğin, sigara gibi alışkanlıklarınız varsa aylık masraflarınız artacaktır. Üniversite okuduğunuz şehirdeki sosyal etkinliklerde bulunmak, sinemaya gitmek veya müzeleri gezmek için de yaklaşık 1000 dolar harçlığınız bulunmalıdır.

Çalışma İmkanları

Yurtdışında üniversite eğitimi esnasında çalışmak birçok öğrencinin planı arasındadır.Eğitim alırken aynı zamanda çalışan bir sürü öğrenci mevcuttur.Ancak her eğitim programı için bu durum mümkün değildir.Eğitim vizesi için ülkeden ülkeye değişkenlik gösteren zorunlu tutulan evraklar aşağıdaki gibidir;
  1. Başvuru Formu
  2. Başvurduğunuz üniversiteden kabul belgesi
  3. Sabıka kaydı belgesi
  4. Geçerli bir pasaport
  5. Uluslararası geçerliliği olan sağlık belgesi
  6. Konaklama yapmak için finansal kanıt (Burs bilgileri,Sponsor vb.)
  7. Konaklama onay belgesi

Yurtdışı Üniversiteleri Burs İmkanları

Birçok öğrenci yanlış bir şekilde yurtdışında eğitim almanın maliyetlerinin çok pahalı olduğunu düşünüyor ve farklı bir ülkede bursa nasıl başvurabileceğini bilmiyor. Yurtdışında bir kurs veya üniversite eğitimi almak isteyen uluslararası öğrenciler için fazla sayıda yurtdışında eğitim bursu var. Burslar uçuşunuzu karşılamak için olan fonlardan yurtdışında ücretsiz eğitim almanıza kadar izin veren burslara kadar değişebilir. Üniversiteler, uluslararası öğrencilerin öğrenci gruplarını çoğaltabilmeleri ve kampüsün kültürel deneyimini arttırabilmesi için burslara sahiptir. Üniversitelerin haricinde, küresel eğitimi ve uluslararası ilişkileri teşvik etmenin bir yolu olarak burs sunan birçok kurum da var. Yurtdışında okumak için nasıl burs alınır konusunda öğrenilmesi gereken en önemli şey, uluslararası bursları nerede bulacağınızı ve hangilerine uygun olduğunuzu belirlemektir. Ne tür bir desteğin mevcut olduğunu ve burs başvurusunu nasıl yapacağınızı öğrendikten sonra, yapmanız gereken tek şey yurtdışında en iyi eğitim yerlerinize karar vermeye başlamaktır.

Ücretsiz Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı

Yurtdışında eğitim almaya karar verdiğiniz de kendi başınıza yaptığınız araştırmalar okul, barınma vb. fırsatların inceliklerini öğrenmeye çalışmak zaman ve para kaybı olmaktan ileriye gitmez. Aynı zamanda eğitiminizin istediğiniz kaliteye ulaşmasına engel olurken yapılma olasılığı yüksek herhangi bir yanlış sonucu yurtdışı eğitim başvurunuzun ilgili ülke konsolosluğunca vizenizin reddedilmesine sebep olabilir. Herhangi bir hatadan kaynaklanan vize reddi ise sizin yurtdışı eğitim hayallerinizi ve bundan sonraki olası başvurularınız için hep bir sorun olarak kalabilir. Yurtdışı eğitim danışmanlığı yurt dışında almak istediğiniz eğitimin tüm aşamalarında sizi bilgilendirir ve doğru ülke, doğru eğitim programı gibi bir çok konuda size oldukça kapsamlı bilgiler sunar.

Foundation(hazırlık) eğitimi nedir?

Foundation (Hazırlı) eğitimi sizin lise eğitiminiz sonunda 13 yıllık bir eğitimi tamamlamamış ya da ilgilendiği alana yönelik lise ortalaması düşük olan öğrencilerimizin katılması gereken hazırlık yılı programıdır. Lise diploma ortalamanız ve İngilizce bilginize bağlı olarak gerçekleşicek olan bu hazırlık eğitimde bir yıl süresince İngilizce eğitimi ile dil bilginizi üniversitede alanınıza yönelik temel ders bilginizi yükseltmiş olacaksınız.

International Year One Programı

International Year One Programı; Not ortalaması ve IELTS puanı yüksek olan uluslarası öğrencilerin International Foundation okumadan üniversite programını 3 sene içinde bitirmesini sağlayan bir programdır. Tüm üniversitelerde ve tüm bölümlerde bu sistem uygulanmasada gün geçtikçe bu programın popülerliği çoğalmaktadır. Başvurularınız sırasında size yardımcı olacak akademik eğitim danışmanlarımız, Türkiye'de okuduğunuz lise, sahip olduğunuz not ortalaması ve okumak istediğiniz bölümü dikkate alarak sizi en doğru şekilde yönlendirecektir.

Yurtdışında Üniversite Okumanın Avantajları

Türkiye'de öğrenciler üniversite sınavına girmeli ve buradan aldıkları puanlara göre okul ve bölüm tercih etmek zorunda kalmaktadırlar. Bundan dolayı öğrenciler hayallerinde ki bölüm ya da üniversiteleri tercih edememektedir ancak yurtdışında üniversite sistemi herhangi bir sınavı baz almadan öğrencilerin lise notlarına göre öğrencileri kabul etmektedir. Bu durumda öğrencilerin istedikleri bölümü ve üniversiteyi tercih edebilmeleri anlamına gelmektedir.

Ülke Seçenekleri

Ülkeler ve okullar hakkında detaylara ulaşmak için tıklayın.