1-Sıkça Sorulan Sorular
Vizeye ihtiyacım var mı?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, hangi pasaporta sahip olduklarına bakmadan, İngiltere’ye gerçekleştirecekleri seyahatlerde vize başvurusunda bulunmak zorundadırlar. İngiltere’ye gidiş amacına göre ve kalış süresine göre çeşitli vize tipleri mevcuttur. Başvuracak kişilerin en uygun vize türüne başvurmaları çok önemlidir.
İngiltere vize başvurumu nereden gerçekleştirebilirim?
İngiltere vizesine başvuracak kişiler, ikametgah adreslerine göre İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Antalya ve Gaziantep’te bulunan vize başvuru merkezlerinden başvurularını gerçekleştirebilirler. Başvurudan önce randevu alınması gerekmektedir.
Başvuruya Bizzat Gitmeli miyim?
Başvuru esnasından parmak izi verme zorunluluğu olduğu için, bizzat başvuru sahibinin, vize başvuru merkezine gitmesi gerekmektedir. 0-5 yaş arası çocuklardan parmak izi alınmaz.
Vize başvurusu sırasında herhangi bir mülakata girecek miyim?
Dil eğitimi ve turistik amaç ile seyahat edecek adaylar mülakata tabi tutulmazken, üniversite veya yüksek lisans eğitimi alacak öğrenciler TIER4 vize türü altında mülakata tabi tutulabilir. İngiltere vize memurları tarafından başvuruda bulunan kişilere, eğitim alınacak okul, eğitim alınacak program konuları hakkında sorular sorulmaktadır.
İngiltere vizesi ile diğer Avrupa ülkelerine gidebilir miyim?
Yeşil pasaportunuz veya hali hazırda geçerli bir Schengen vizeniz var ise Avrupa’ya gidebilirsiniz. Aksi takdirde sadece İngiltere vizesi Avrupa’ya seyahat etmek için yeterli olmamaktadır.
İngiltere vize süreci ne zaman sonuçlanır?
İngiltere vizeleri genelde 15 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır. Ancak bu süreler konsolosluğun yoğunluğuna bağlı olarak değişebilir. Aynı zamanda ek hizmetler satın alarak 24 saatte ya da 5 günde vizenizi sonuçlandırabilirsiniz.
2-İngiltere vizesi için Gerekli Evraklar
1- Eksiksiz doldurulmuş vize başvuru formu
2- En az 6 ay geçerli pasaport ve fotokopisi
3- Varsa eski pasaportunuzun ve vizelerinizin fotokopisi
4- Okul kabul belgeleri veya CAS Statement
5- 2 adet biometrik fotoğraf
6- Vukuatlı nüfus kayıt örneği – İngilizce çeviri
7- Öğrenci iseniz okuduğunuz okuldan alacağınız öğrenci belgesi ve transkript
8- Mezun kişiler için mezun olunan okuldan veya okullardan alınmış diploma ve transkript
9- Çalışanlar için, çalıştığınız işyerinden alacağınız seyahat izin belgesi ve işe giriş bildirgesi, 4a sgk hizmet dökümü ve işyerinizin vergi levhası, faaliyet belgesi, imza sirküsü ve ticari sicil gazetesi ve son 3 aylık maaş bordrosu
10- Evlenme cüzdanı fotokopisi (Varsa)
11- Erkekler için askerlik tecil / terhis belgesi, öğrenci olanlar için gerek yoktur.
12- 18 yaşından küçükler için anne ve baba tarafından ortak olarak verilmiş muvaffakatname, velilerin kimlik ön gözleri muvaffakatnamenin arkasına eklenmelidir.
13- Araba ruhsatı ve gayrimenkul tapularının fotokopileri (Varsa)
14- Sponsorluk için gerekli belgeler;
Sponsora ait son 6 aylık banka hesap dökümü. Herhangi bir para ya da kıymetli maden cinsinden banka hesabı kullanılabilir
Sponsor bir kuruma bağlı çalışıyor ise; son 3 aylık maaş bordrosu, sgk işe giriş belgesi ve 4a sgk hizmet dökümü (barkotlu indirilmelidir) ve çalışılan kuruma ait vergi levhası, ticari sicil gazetesi, imza sirküleri, faaliyet belgesi.
Sponsorun kendine ait bir şirketi varsa; son 6 aylık şirket banka hesap özeti ile birlikte vergi levhası, ticari sicil gazetesi, imza sirküleri, faaliyet belgesi.
Sponsorunuz işvereniniz ise;
-Özel şirket ise; Son 6 aylık şirket banka hesap özeti ile birlikte vergi levhası, ticari sicil gazetesi, imza sirküleri, faaliyet belgesi.
-Devlet Kurumu ise; kurumdan alınacak sponsorluk yazısı
Gerekmektedir.
İngilizce olarak ibraz edilemeyen belgelerin yeminli tercüman tarafından İngilizce olarak çeviri yapılması ve belgenin orijinal hali ile birlikte çevirisinin de ibraz edilmesi gerekmektedir.