SİZİ ARAYALIM  

Almanya'da Üniversite Okumak

İçindekiler

Üniversite Eğitim Sistemi ve Süresi

Federe eyaletlerden oluşan Almanya’da her eyaletin eğitim sistemini kendi Eğitim bakanlıkları oluşturur. Bu duruma rağmen eyaletler arası eğitim sistem farkı neredeyse yok denecek kadar azdır. Alman eğitim sistemi, kişilerin becerilerine göre sunmuş olduğu imkanlar dolayısı ile dünyadaki en başarılı eğitim sistemlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Öğrencilerin okul sonrası hayatlarını en iyi şekilde sürdürebilmeleri için her türlü imkanı sunmayı temel almış bir eğitim sistemi benimsenmiştir.

Almanya’da Üniversite Eğitim Sistemi

Almanya’da yüksek eğitim sistemi Üniversiteler, Meslek Yüksek Okulları ve Sanat Yüksek Okulları olmak üzere toplamda 3 bölüme ayrılmıştır. Almanya aynı zamanda Avrupa Yüksek Öğretim Konseyi’nin kurucu ülkelerindendir. Almanya’da üniversiteler klasik veya teknik üniversiteler olarak ikiye ayrılır.

Almanya, dünyanın disiplinli ve kaliteli eğitim kurumlarını bünyesinde barındırması ile ön plana çıkmaktadır. Dünyada ulaştığı akademik ve bilimsel başarıları ile uluslararası standartları belirleyen ülkedir. Öğrenciler Almanya’da üniversite eğitimi almanın avantajlarını sadece akademik seviyede değil, aynı zamanda kültürel anlamda da yaşarlar.
Bu sayede kendilerini geliştirme ve pekiştirme fırsatı yakalarlar. Almanya’da lisans eğitimi süresi 3 yıl/6 sömestr sürmektedir. Ancak bu süre, tıp ve bazı özel yetenek gerektiren bölümlerde artmaktadır. Bunun yanında yüksek lisans eğitimi ise 2 yıl/4 sömestrde tamamlanmaktadır.

Almanya’da üniversite eğitimi genel itibari ile Almanca olarak verilmektedir. Devlet okullarında yüksek lisans bölümleri ağırlıklı olmak ile birlikte bazı lisans bölümleri de İngilizce olarak verilmektedir. Aynı zamanda İngilizce eğitim almak isteyenler özel okulları da tercih edebilirler.

Almanya’da Üniversite Eğitimi Almanın Avantajları Nelerdir?

  • Almanya; eğitim, bilim ve teknoloji konusunda Avrupa’nın ve dünyanın en ileri ülkelerinden birisidir. Yüzyıllardan bu yana sürekli geliştirerek yerine oturttuğu sağlam ve kaliteli eğitim sistemi ise Alman hükümeti tarafından sürekli olarak desteklenmektedir.
  • Almanya’da üniversite eğitimi almayı tercih ederek uluslararası alanda tanınan bir diplomaya sahip olabilirsiniz.
  • Ülkenin eğitim kurumları kaliteli ve disiplinli bir üniversite eğitimi sunmaktadır. Bu anlamda siz de eğitiminiz sırasında disiplinli ve kaliteli çalışma prensibine sahip olursunuz.
  • Almanya’da üniversite eğitimi lisans için 3 yıl sürmektedir, buda öğrencilerin iş hayatına daha hızlı atılmasını sağlayabilmektedir.
  • Lisans eğitiminizin ardından akademik anlamda ilerlemek isterseniz, sınavsız yüksek lisans ve Doktora eğitimine devam etme seçeneğini değerlendirebilirsiniz.
  • Alman üniversitelerinde ücretsiz yabancı dil kursları verilmektedir. Dilerseniz bu kurslara katılabilir, başka dil ve kültürler ile tanışma imkânı bulabilirsiniz.
  • Mezuniyetinizin ardından isterseniz Almanya’da çalışma ve ikamet izni de alabilirsiniz.
  • Almanya birinci dünya ülkeleri arasında eğitimde fırsat eşitliği sunan ve maliyetleri en uygun olan ülkedir.

Siz de Almanya’da eğitim almayı tercih ederek saymakla bitmeyen bu avantajlardan faydalanabilirsiniz.

Kabul ve Başvuru Şartları ve Süreci

Almanya Üniversiteleri başvuru şartları üniversiteden üniversiteye göre değişik göstermektedir ancak genel şartları aşağıda şu şekilde sıralanabilir.

  • Almanya’da üniversite eğitimi almak isteyen öğrencilerin Türkiye’de faaliyet gösteren 12 yıllık liselerden mezun olması gerekmektedir.
  • Almanya’da üniversite eğitimi almak isteyen öğrencilerin Türkiye’de faaliyet gösteren üniversitelerden 4 yıllık bir bölüme yerleşmesi gerekmektedir. Yerleşilen okulların devlet yada vakıf üniversite olması gerekmektedir. Tercihlerde üniversiteye yerleşmeniz yeterli olmak ile birlikte üniversiteye kayıt yaptırmanıza gerek yoktur.
  • İleri seviyede Almanca bilmesi gerekmektedir. Bu iki şartın dışında öğrencilerin lise mezuniyet ortalamaları, eğitim aldıkları okullar ve bölümleri de üniversiteler tarafından başvuru esnasında değerlendirilen diğer şartlardandır.

Almanya’da üniversite eğitimi almak isteyen ancak yeterli seviyede Almanca dil bilgisine sahip olmayan öğrenciler ile ilgili iki farklı başvuru yolu mevcuttur.

a. Şartlı Kabul

Öğrenci için dil belgesi olmadan şartlı kabul veren üniversiteler araştırılarak bu üniversitelere başvuru gerçekleştirilir. Öğrenci Türkiye’de ikametine devam ederken bu başvuru yapılarak kabul belgesi alınır ve yeterli seviyede Almanca eğitimi için üniversitelerin ya da dil okullarının Almanca hazırlık eğitimlerinden de kabul alarak vize başvurusu yapılır. Bu şekilde Almanya’ya giden öğrenciler öncesinde dil eğitimini tamamlayarak şartlı kabul aldıkları üniversiteye yeterli dil belgesini ibraz ederek üniversite eğitimine başlarlar.
Bu yöntem ile başvuru yapmayı düşünen öğrenciler, Almanya’nın en iyi eğitim kurumlarının bu şekilde şartı kabul vermediğini bilmeleri gerekmektedir.

b. Dil Eğitimi ve Sonrasında Üniversite Eğitimi

Almanya’da üniversite eğitimi almayı planlayan öğrenciler, Türkiye’de üniversite yerleştirme sınavına girip, tercihlerini gerçekleştirdikten sonra Almanya’ya direk olarak dil eğitimi almak amacıyla gidebilirler. Öğrenciler hangi üniversiteye başvuracaklarını Almanya’da dil eğitimi alırken karar verir ve başvurularını dil okulu yönlendirmeleri veya Advice Yurtdışı Eğitim danışmanlarının yönlendirmeleri ile yapar.

Almanya Üniversitelerine başvuru için gerekli olan belgeler;

a) ÖSYM Sınav Sonuç Belgesi  (yeminli Almanca tercüme, noter tasdiği ve apostil işlemi gerekir)
b) ÖSYM Yerleştirme Belgesi (yeminli Almanca tercüme, noter tasdiği ve apostil işlemi gerekir)
c) Lise Diploması (yeminli Almanca tercüme, noter tasdiği ve apostil işlemi gerekir)
d) Lise Transkripti (yeminli Almanca tercüme, noter tasdiği ve apostil işlemi gerekir)
e) (Üniversitede okurken başvuruluyorsa) Üniversite Ögrenci belgesi ve okunan dönemlerin transkripti
f) CV (İngilizce veya Almanca)
g) Motivasyon Mektubu (İngilizce veya Almanca)
h) 1 adet vesikalık fotoğraf
ı) Pasaportun ilk iki sayfası
j) Dil yeterlilik belgesi (İngilizce bölümler için IELTS/TOEFL Almanca bölümler için ise TESTDAF veya DSH sınav sonucu)

Almanya Üniversite başvuruları ne zaman yapılmalıdır?

Almanya’da öğretim yılı iki döneme ayrılır: Mart / Nisan aylarında başlayan yaz dönemi ve Ekim / Eylül aylarında başlayan kış dönemi. Yaz döneminde başlayan çok fazla program olmadığı için, genellikle kış döneminde eğitime başlarsınız. Kış döneminde üniversiteye başlamak için, genellikle aynı sene 31 Mayıs tarihine kadar başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Aynı yıl liseden mezun olduysanız, başvuru süresi genellikle 15 Temmuz’a kadar uzar. Yaz dönemi için başvuruyorsanız, genellikle 15 Ocak’a kadar başvurmanız gerekmektedir.

Almanya Üniversite konaklama imkanları

Almanya’da üniversite okumak isteyen öğrenciler genellikle özel yurt ya da öğrenci konaklama hizmetlerinden yararlanmaktadır. Almanya’da ilk olarak konaklama konusunda dikkat çeken konaklama Studentenwerk tarafından sahip olunan yurtlardır. Bu yurtlar her üniversite kasabası içerisinde bulunmaktadır. Yani Almanya’nın herhangi bir yerinde eğitim görüyor olsanız dahi Studentenwerk yurtları sizin olduğunuz bölgede olacaktır. Aylık  ortalama 240 Euro gibi uygun bir ücret ödemesi olduğu için bu yurtlara talep oldukça fazladır. Bu yüzden erken başvuruda bulunmak sizin için oldukça faydalı olacaktır. Studentenwerk resmi internet sitesini ziyaret ederek bu yurtlara başvurabilirsiniz.

Almanya’da okurken çalışmak mümkün mü ?

Eğer Almanya’ya öğrenci vizesiyle geldiyseniz, yılda 120 tam veya 240 yarım gün çalışma izniniz vardır. 120 günlük limiti aşarsanız, bu konuda Yabancılar Dairesine bilgilendirme yapmanız gerekir. Yukarıda belirtilen kural, ücretli olmasalar bile stajlar için de geçerlidir. Bu nedenle, staj yapmak için harcadığınız zaman, izin verilen 120 güne dahildir – eğer zorunlu staj (“Pflichtpraktikum”) yapıyorsanız, bu kural geçerliliğini yitir

Almanya Hakkında Genel Bilgiler

Almanya 83 milyonluk nüfusu ile Avrupa Birliği’nin en kalabalık nüfuslu ülkesidir. Orta Avrupa’da yer alan ülke; Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Polonya, İsviçre, Avusturya, Belçika, Lüksemburg, Hollanda ve Fransa ile sınır komşusudur. Başkenti Berlin olan Almanya, Hamburg, Münih, Köln, Frankfurt gibi diğer büyük şehirlere sahiptir. Almanya para birimi olarak ise Avrupa ülkelerinin ortak para birimi Euro’yu kullanmaktadır.  Bunların yanında 357,168 km2 yüzölçümüne sahip ülke; köklü eğitim gelenekleri ve bünyesinde barındırdığı dünyanın en iyi üniversiteleri ile her yıl pek çok öğrencinin Almanya’da üniversite eğitimi için tercih ettiği Avrupa ülkeleri arasında yer almaktadır.

Almanya sağlık sistemi nasıl? Almanya’da öğrenci sağlık sigortası var mı?

Almanya özel sağlık sigortası aylık sadece 33 Euro karşılığında şahsınıza özel olarak yapılır. Almanya’da eğitim alan öğrenciler üniversite bünyesinde, özel sağlık kuruluşları bünyesinde bütün sağlık hizmetlerini hiçbir ek masraf yapmadan karşılayabilirler. Almanyada öğrenci sağlık sigortası her öğrenci tarafından zorunlu yapılmalıdır.

Sağlık sigortası yapılırken size özel bir sağlık kartı hazırlanır. Almanyada Aile hekimlerinin ( Haus Artz ) muayenehanelerine giderek sınırsız sağlık talep edebilirsiniz.

Almanya’da üniversiteye başlamadan önce dil okulu sürecinde yapılan bu özel sağlık sigortasına hangi hizmetler dahilidir ?

  • Hastahane tedavileri
  • Özel uzman hekim tedavisi
  • Tıbbi hizmet veren kurumlardaki tüm tedaviler
  • Kaza ile alakalı tüm tedaviler
  • İlaç ve pansuman hizmetleri
  • Acil vakalarda her türlü tıbbi tedaviler
  • Ambulans gereksinimi durumunda ambulans çağırma

Almanya’da eğitim gören her dil okulu öğrencisi, aylık sadece 33 euro ödeyerek tüm bu hizmetlerden tamamen ücretsiz olarak faydalanabilir

Yaşam Masrafları

Almanya yaşam masrafları gereği birçok birinci dünya ülkesi ile aynı seviyede yaşam masraflarına sahiptir ancak eğitimdeki fırsat eşitliği ile birlikte üniversitelerin neredeyse ücretsiz olması ve iş olanakları ile birçok öğrencinin masraflarını okuyarak çıkarabilmesi gibi avantajları mevcuttur. Almanya’da okuyan uluslararası öğrencilerin %80’i çalışmakta ve masraflarının birçoğunu kendileri çıkarabilmektedir. Alman hükümetinin belirlediği rakama göre bir öğrencinin Almanya’da geçinebilmesi için aylık yaklaşık 850€ harcadığı tespit edilmiştir. Ancak öğrencilerin bulunacakları şehirler, konaklama türlerine göre bu maliyet kalemleri değişiklik gösterebilir. Aynı zamanda öğrenciler için özel hazırlanmış ulaşım kartları ile eyalet içerisinde otobüsler, metrolar ve trenleri kullanabilirsiniz.

Çalışma İzni

Almanya’da üniversite eğitimi alan uluslararası öğrencilerin yıllık olarak 180 yarım ya da 90 tam gün çalışma hakkı bulunmaktadır. Bunun yanında üniversitelerin ilgili bölümlerinde ihtiyaç bulunması durumunda bu bölümlerde çalışma imkânları da vardır. Almanya’da maaş ücretlendirmesi saatlik olmaktadır ve minimum asgari ücret saatlik 12 Euro’dur. Öğrencilerin yapacakları işlere ve kendilerini geliştirmelerine göre kazanacakları ücretlerde artış olabilir. Bu şekilde çalışarak öğrenciler masraflarının birçoğunu çıkarabilirler ve diledikleri zaman ve mekanda bu çalışma haklarını kullanabilirler.

Vize Süreci

Almanya’da üniversite eğitimi alacak öğrenciler, Almanya’da kalış süreleri 90 günden fazla olacağı için yeşil pasaporta da sahip olsa vize alması gerekmektedir. Almanya’da üniversite eğitimi alacak öğrenciler için D tipi (ulusal vize) türüne başvuru yapılır. Başvurular Almanya konsolosluğunun yetkili başvuru merkezi olan İDATA üzerinden yapılmaktadır.
Almanya’da vize başvurusunda bulunabilmek adına İDATA ofisleri üzerinden ikamet ettiğiniz adrese göre online olarak vize başvurusu için randevu talebi gönderilir ve bu talep üzerine vize başvuru merkezi öğrencilere, vize randevusu için gün ve saati bildiren e-mail ile dönüş yapar.

Vize başvurusu için gerekli belgeler;

  • Pasaport
  • Vize başvuru formu
  • Niyet mektubu (Neden Almanya’da Üniversite Eğitimi, planlarınız, gidiş amacınız ve eğitimden sonraki planlarınızı içermelidir.) İngilizce veya Almanca yazılmalıdır.
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • 2 adet son 6 ayda çekilmiş biometrik fotoğraf
  • Almanya üniversitelerinden alınmış kabul belgesi
  • Lise diploma ve transkript fotokopisi
  • Özgeçmiş
  • Türkiye’deki üniversite giriş sınavında başarılı olduğunuzu ve dört yıllık üniversite eğitimine hak kazandığınızı gösteren ÖSYM-Sonuç Belgesi
  • Türkiye’de hâlen üniversite öğrenimine devam ediyorsanız: – Güncel öğrenci belgesi ve – Transkript (öğrenim süresinde okunan derslerden alınan notların resmi sureti)
  • Varsa okul veya üniversite öğreniminden sonraki faaliyetlere/çalışmalara dair belgeler
  • Varsa yabancı dil bilginize dair belgeler

YÖK Denkliği

Türkiye’deki Yüksek öğretim kurulu olarak bilinen YÖK, denklik için yurtdışı üniversitelerinden alınan ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarının, Türkiye’deki üniversiteler tarafınca sunulan ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarına eş değer olduğunun belirlenme işlemine denklik işlemi denmektedir. Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları ve Denklik Yönetmeliğince aşağıda bahsedilmiş 5 kuruluşun hazırlamış olduğu listenin ilk 1000 sırasında bulunan üniversiteler tanınır ve bu okullardan alınan diplomalar için denklik verilir.
Bu 5 kuruluş;

  •  QS World University Rankings
  • Times Higher Education (THE) World University Ranking
  • University Ranking by Academic Performance (URAP)
  • Academic Ranking of World Universities (ARWU)
  • CWTS Leiden Ranking Academic Ranking

Yurtdışında eğitim aldığını üniversite yukarıdaki kurumların yayınlamış olduğu listede ilk 1000 üniversite arasında yer almıyorsa, denklik alabilmek için aşağıdaki adımlar takip edilmelidir.

  • Yurtdışında Tıp eğitimi almak isteyenler için eğitime başlanacak yıl YKS’ye girerek sayısal alanından sıralamada ilk 40 bin öğrenci arasında yer almış olmanız gerekmektedir.
  • Yurtdışında hukuk eğitimi almak isteyenler için eğitime başlanacak yıl YKS’ye girerek eşit ağırlık alanından sıralamada ilk 150 bin öğrenci arasında yer almış olmanız gerekmektedir.
  • Yurtdışında mimarlık eğitimi almak isteyenler için eğitime başlanacak yıl, YKS’ye girerek sayısal alanından sıralamada ilk 200 bin öğrenci arasında yer almış olmanız gerekmektedir.
  • Yurtdışında mühendislik eğitimi almak isteyenler için eğitime başlanacak yıl, YKS’ye girerek sayısal alanından sıralamada ilk 240 bin öğrenci arasında yer almış olmanız gerekmektedir.
  • Yurtdışında diğer alanlarda eğitim almak isteyenler için eğitime başlanacak yıl, YKS’ye girerek eğitim alınacak bölüme en az Türkiye’deki ilgili programlara yerleşen en son öğrencinin almış olduğu puanı almaları gerekmektedir.

Almanyada Yaşam Giderleri

GİDERLERMASRAF
Yurt Ücretleri (Elektrik,su,ısınma dahil)530 €
Aylık Yeme-içme60 €- 150 €
Şehiriçi Aylık Ulaşım49 €
Giyim120 €- 180 €
Etkinlik,hobi,eğlence,sanat vb.20 € -100 €
Internet13 €
RESTORANÜCRET
Düşük Fiyatlı Bir Restoran Yemek12.83 €
Cappucıno3.64 €
Su0.75 Cent
MARKET FİYATLARIÜCRET
Süt1.04 €
Yumurta2.65 €
Taze Peynir12.74 €
Tavuk Fileto8.49 €
Ekmek1.81 €
Elma2.63 €
Domates1.29 €
Yerel Bira (kasa)0.9 Cent

Almanya Üniversite Fiyatları

Almanya’da Üniversite eğitimleri tamamen ücretsizdir. Almanya eğitim sistemi üniversite öğrencilerinden yıllık sadece 450 ile 1.600 Euro arasında üniversiteye, bölüme ve bölgeye göre eğitim ücreti almaktadır. Ortalama olarak da üniversitelerin yıllık harç ücreti 1.500 Euro’dur. Öğrenci olduğunuz için yıllık ulaşım için verilen paso vb. olanak ve indirimlerle yıllık harcamalarınızı çok rahat bir şekilde karşılayabilirsiniz. Bu sayede eğitiminiz ücretsize gelmiş olur. Sadece yaşam masraflarınızı karşılamanız gerekir  bunu da size verilen çalışma iznini kullanarak çok rahat bir şekilde karşılayabilirsiniz.

ÜNİVERSİTELERYILLIK FİYATLARI
BERGISCHE UNIVERSITAT WUPPERTAL620 €
BERLIN INTERNATIONAL UNIVERSITY4,190 €- 6,500 €
BREMEN UNIVERSITY772 €
CBS INTERNATIONAL BUSINESS SCHOOL14.850 €
EU BUSINESS SCHOOL€ 13,50
ISM INTERNATIONAL SCHOOL OF MANAGEMENT5.280 €- 5.580 €
LANCHESTER UNIVERSITY LEIPZIG16,500 €
MACROMEDIA UNIVERSITY OG APPLIED SCIENCES10,600 €
PADERBORN UNIVERSITY630 €
SRH BERLIN UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES8730 € -10670 €
TU CLAUSTHAL UNIVESITY OF TECHNOLOGY384 €
UNIVERSITY OF EUROPE FOR APPLIED SCIENCES12.100 €

Almanya’daki En İyi Üniversiteler Listesi 2024

QS World Ranking 2023 ve Times Higher Education 2022 sıralamalarına göre Almanya’daki en iyi 10 üniversiteyi sizler için derledik:

  1. Münih Teknik Üniversitesi (TUM)

 https://www.tum.de/en/

Münih Teknik Üniversitesi (TUM)

  • QS Ranking: 50.
  • THES Ranking: 47.
  1. Münih Ludwig Maximilians Üniversitesi (LMU)

 www.lmu.de

Münih Ludwig Maximilians Üniversitesi (LMU)

  • QS Ranking: 52.
  • THES Ranking: 61-70.
  1. Heidelberg Üniversitesi

https://www.uni-heidelberg.de/en

Heidelberg Üniversitesi

  • QS Ranking: 62.
  • THES Ranking: 26.
  1. Berlin Freie Universität (FU Berlin)

 www.fu-berlin.de

Berlin Freie Universität (FU Berlin)

  • QS Ranking: 116.
  • THES Ranking: 121-130.
  1. Humboldt Üniversitesi Berlin

https://www.hu-berlin.de/en

Humboldt Üniversitesi Berlin

  • QS Ranking: 131.
  • THES Ranking: 151-160.
  1. Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü (KIT)

https://www.kit.edu/english/

Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü (KIT)

  • QS Ranking: 151-160.
  • THES Ranking: 101-110.
  1. RWTH Aachen Üniversitesi

www.rwth-aachen.de

RWTH Aachen Üniversitesi

  • QS Ranking: 151-160.
  • THES Ranking: 141-150.
  1. Berlin Teknik Üniversitesi (TU Berlin)

https://www.tu.berlin/en/

Berlin Teknik Üniversitesi (TU Berlin)

  • QS Ranking: 172.
  • THES Ranking: 171-180.
  1. Teknik Üniversite Münih (TUM)

https://www.tum.de/en/

Teknik Üniversite Münih (TUM)

  • QS Ranking: 172.
  • THES Ranking: 151-160.
  1. Frankfurt Üniversitesi

https://www.goethe-university-frankfurt.de/

Frankfurt Üniversitesi

  • QS Ranking: 184.
  • THES Ranking: 191-200.

Bunlara ek olarak, ADVICE tarafından da öne çıkan bazı üniversiteler şunlardır:

  • Freiburg Üniversitesi: Tıp, eczacılık ve biyoloji alanlarında oldukça başarılıdır.
  • Leipzig Üniversitesi: Hukuk, sosyal bilimler ve edebiyat alanlarında öne çıkan bir üniversitedir.
  • Köln Üniversitesi: Almanya’nın en eski ve en büyük üniversitelerinden biridir.
  • Hamburg Üniversitesi: Tıp, hukuk ve ekonomi alanlarında güçlü bir üniversitedir.

Unutmayın: Bu listedeki sıralamalar genel bir bilgi verme amaçlıdır. Kendi ilgi alanlarınıza, bütçenize ve kariyer planlarınıza en uygun üniversiteyi seçmek için detaylı araştırma yapmanız önemlidir.

Almanya’da Üniversiteye Nasıl Giriliyor?

Almanya’da üniversiteye giriş, Türkiye’deki giriş sisteminden farklıdır. Bu yazıda, Almanya’da üniversiteye nasıl girileceğini adım adım anlatan bir rehber bulabilirsiniz.

1. Giriş Koşulları:

Almanya’da üniversiteye girebilmek için lise diplomasına sahip olmanız gerekir. Abitur adı verilen Alman lise diploması veya denkliğini gösteren bir diploma gereklidir. Türkiye’de liseden mezun olan öğrenciler, YÖK tarafından denklik belgesi alarak Almanya’da üniversitelere başvurabilirler.

“ALMANYADAKI DEVLET UNIVERSITELERINE GIRMEK ICIN OGRENCILERIN TURKIYEDEN UNIVERSITE KAZANMASI GEREKMEKTEDIR. BU BELGE ILE ANCAK GIRIS YAPABILIRLER. OZEL UNIVERSITELER ICIN ISE BARAJI GEÇMİŞ OLMASI YETERLİDİR.”

Bazı üniversiteler ve bölümler için ek giriş şartları da bulunabilir. Bu şartlar, yabancı dil sınavı puanı (Örneğin: TestDaF, DSH), portfolyo, mülakat gibi unsurları içerebilir.

  •  

2. Kabul Süreci:

Başvurular değerlendirildikten sonra, üniversiteler adaylara kabul veya red cevabı gönderir. Kabul alan adaylar, vize başvurusu yapmalıdır.

3. Vize Başvurusu:

Almanya’da eğitim almak için vize almanız gerekmektedir. Vize başvurusu için Alman Konsolosluğu’na başvurmanız gerekir. Vize başvurusu için gerekli belgeler:

  • Geçerli pasaport
  • Vize başvuru formu
  • Üniversiteden kabul belgesi
  • Yeterli maddi imkanları gösteren belgeler
  • Sağlık sigortası belgesi
  • Vize ücreti

4. Konaklama:

Almanya’da üniversite eğitimi alacak öğrenciler için farklı konaklama seçenekleri mevcuttur. Öğrenci yurtları, özel pansiyonlar, aile yanı konaklama gibi seçenekleri araştırmanız ve bütçenize en uygun olanı seçmeniz önerilir.

5. Masraflar:

Almanya’da eğitim ve yaşam masrafları, seçtiğiniz şehre ve yaşam tarzınıza göre değişmektedir. Ortalama olarak yıllık 10.000-15.000 Euro arasında bir bütçe ayırmanız gerekir.

Faydalı Kaynaklar:

Almanya’da üniversiteye giriş süreciyle ilgili daha detaylı bilgi için Advice Yurtdışı Eğitim danışmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.

Advice Yurtdışı Eğitim danışmanlarımız, Almanya’da eğitim almak isteyen öğrencilere özel üniversitelerde eğitim alacaklarsa ücretsiz danışmanlık hizmeti sunmaktadır. Üniversite seçimi, başvuru süreci ve vize işlemleri gibi konularda size yardımcı olabiliriz.

Almanya’da Üniversite Eğitimi ve Danışmanlık: Advice Yurtdışı Eğitim ile Hayallerinize Ulaşın!

Almanya, yüksek eğitim ve araştırma alanında dünyanın önde gelen ülkelerinden biridir. Alman üniversiteleri, sundukları kaliteli eğitim, prestijli diplomalar ve araştırma imkanlarıyla uluslararası öğrenciler için oldukça caziptir.

Ancak, Almanya’da üniversiteye başvurmak ve kabul almak karmaşık bir süreç olabilir. Bu süreçte size yardımcı olmak için Advice Yurtdışı Eğitim danışmanlarımız yanınızda!

Advice Yurtdışı Eğitim olarak, 15 yılı aşkın deneyimimizle Almanya’da üniversite eğitimi almak isteyen öğrencilere kapsamlı danışmanlık hizmeti sunuyoruz.

Neden Advice Yurtdışı Eğitim’i Seçmelisiniz?

  • Kişiye Özel Hizmet: Her öğrenciye özel bir plan oluşturarak bireysel ihtiyaçlarınızı ve hedeflerinizi göz önünde bulunduruyoruz.
  • Deneyimli Danışmanlar: Almanya eğitim sistemi ve üniversitelerine hakim deneyimli danışmanlarımızla size en doğru bilgiyi sunuyoruz.
  • Başarı Odaklı Yaklaşım: Hedefinizin kabul almak olduğunu biliyoruz ve sizi bu hedefe ulaştırmak için elimizden geleni yapıyoruz.
  • Geniş Hizmet Yelpazesi: Üniversite seçimi ve başvurusundan vize işlemlerine, konaklama ve oryantasyona kadar her konuda size destek oluyoruz.

Advice Yurtdışı Eğitim ile Almanya’da Üniversite Eğitimi Almak için:

  1. İlk Görüşme: Ücretsiz ilk görüşmede eğitim hedefleriniz, bütçeniz ve ilgi alanlarınız hakkında bilgi veriyoruz.
  2. Üniversite Seçimi: Eğitim hedeflerinize ve kriterlerinize en uygun üniversiteleri sizin için seçiyoruz.
  3. Başvuru Süreci: Başvuru formlarını doldurmanıza, gerekli belgeleri hazırlamanıza ve başvurularınızı takip etmenize yardımcı oluyoruz.
  4. Vize İşlemleri: Vize başvuru sürecinde size rehberlik ederek gerekli belgeleri hazırlamanıza ve randevu almanızı sağlıyoruz.
  5. Konaklama: Almanya’da size en uygun konaklama seçeneklerini araştırmanıza ve rezervasyon yaptırmanıza yardımcı oluyoruz.
  6. Oryantasyon: Almanya’ya vardığınızda yerleşmenize ve yeni hayatınıza uyum sağlamanıza yardımcı oluyoruz.

Advice Yurtdışı Eğitim ile Almanya’da üniversite hayalleriniz gerçeğe dönüşsün!

DEVAMINI GÖR

Almanya Üniversiteleri ve Fiyatları