SİZİ ARAYALIM  

A LEVEL Nedir?

Yurtdışında eğitim almak kariyerinizde büyük bir avantaj elde etmenizi sağlar. Yurtdışında en prestijli üniversitelerde okumanız için öğrencileri hazırlayan bazı programlar bulunmaktadır.

A Level (Advanced Level), dünya standartlarında eğitim alma fırsatı sunmaktadır. A Level başta Birleşik Krallık olmak üzere diğer ülkelerde de tanınan, genç yeteneklerin üniversiteye hazırlanmasına yönelik hazırlanmış ileri düzeyde bir eğitim programıdır. A level 16-18 yaş aralığındaki öğrencilere Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya gibi ülkelerin üniversitelerinde eğitim almaları için gerekli bilgi ve becerileri kazandırmak amacıyla oluşturulmuştur.

A level programda eğitim alan öğrencilerin matematik, fen bilimleri, sosyal bilimler, sanat, spor vb. alanlardan ders seçmeleri ve seçtikleri derslerin en az birkaçında başarılı olmaları gerekmektedir. Derslerin zorluk dereceleri vardır ve 1 ile 3 arasında zorluk derecesine göre puanlanmaktadır.

Bu program yurtdışında üniversite kabullerinde öğrencileri hazırlamanın yanında öğrencilere yaratıcı düşünme, akademik disiplin ve çalışma becerileri kazandırır.


A Level sınavları genellikle, lise son sınıfta veya son iki yılın sonunda yapılır ve öğrencilerin performansı, derslerdeki performansları ve sınav sonuçlarına göre değerlendirilir. Başarı gösteren öğrenciler, tercih ettikleri üniversite programlarına başvururken bu notları kullanırlar.

Bu süreçte, öğrencilerin üniversite başvuruları için derece ve ders seçimleri önemli bir rol oynar. Bu nedenle, öğrencilerin A Level programı boyunca iyi bir danışmanlık ve rehberlik alması, doğru dersleri seçmesi ve akademik hedeflerine ulaşması açısından çok büyük önem taşımaktadır.

A level program öğrencilere sunduğu geniş program seçenekleri ile yetenekli oldukları alanlara yönelmelerini sağlat, uluslararası alanda üniversite hazırlık imkanı tanır, Dünya çapında tanınan bir programdır ve kişisel gelişimlerini destekler.

Yurtdışı eğitim, karar verilmesi gereken önemli bir adımdır ve başarılı bir şekilde gerçekleştirmek için doğru rehberliğe ihtiyaç duyarsınız. Eğitim hedeflerinizi gerçekleştirmek ve geleceğinize güvenle ilerlemek için bize katılın. Yurtdışında başarılı bir eğitim deneyimi için sizinle çalışmayı dört gözle bekliyoruz!

Advanced Placement (AP) Programı nedir?

Açılımı 'Advanced Placement' olan AP, ilk olarak 1955 yılında Amerika'da uygulanmaya başlanan ve daha sonra tüm dünyada kullanılan bir üniversiteye giriş hazırlık programı ve sınavıdır. İleri düzey yerleştirme programı olarak da nitelendirilebilecek AP, öğrencilere eksiksiz bir eğitim vererek onları henüz lisedeyken üniversite derslerine hazırlamayı amaçlıyor.

Genel olarak her üniversite kendi AP (Advanced Placement) kabul şartını belirler. Öğrencilerin eğitim almayı hedefledikleri konu ile ilgili dersleri tamamlamaları ve sonrasında yapılacak olan yeterlilik sınavında başarılı olmaları gerekmektedir. Çoğunlukla üniversiteler en az 3 dersten AP puanı isterken bazı kurumlar için bu puan 4-5 dersten alınmalıdır. Türkiye'de 14 lisede aktif olarak uygulanan AP programı sonunda öğrencilerin muaf tutulduğu derslere örnek olarak Fizik, Kimya, Biyoloji, İstatistik ve Matematik verilebilir. Ayrıca lisesinde AP programı bulunmayan öğrenciler için de alternatif bir seçenek bulunuyor. Bu kişiler online olarak sunulan AP derslerine kayıt yaptırabilir ve böylece sınava hazırlanabilir. Ayrıca Advanced Placement programı sonunda yapılan sınava birden fazla kez girmek mümkündür.

Advanced Placement (AP) Programının avantajları nelerdir?

AP programına kayıt olmak, başta Amerika, Kanada ve İngiltere olmak üzere küresel düzeyde birçok prestijli üniversitede eğitim almak için atılabilecek en faydalı adımlardan biridir.

Aslında AP programı ile henüz lise eğitimini alma aşamasında olan öğrencilerin bu süreçte üniversite eğitimlerine başlamaları; aynı zamanda ileride başarılarını artıracak bazı beceriler kazanmaları mümkün. Bu program süresince yazma, problem çözme ve daha etkin çalışma gibi beceriler kazanılırken, öğrenciler üniversite sistemine de erken adapte olma şansı yakalıyor.

Bu öğrenciler AP programı ile yabancı üniversitelere kabul edilme olasılıklarını artırırken; Oxford, MIT, Yale, Stanford ve Harvard gibi dünyaca ünlü üniversitelere kayıt yaptırma olasılıklarını da artırıyor. AP programı aynı zamanda çift anadal yapmak isteyenler için de bir fırsat. Bu program sayesinde istediği üniversiteye girmeyi başaran kişiler, muaf oldukları dersler yerine başka bir bölümün derslerine rahatlıkla zaman ayırabilecek. Bu program sayesinde bazı üniversitelerin lisans öncesi zorunlu tuttuğu dersleri atlayan öğrenciler, zaman kaybetmeden doğrudan lisans eğitimlerine başlayabiliyor.

IB International Baccalaureate Nedir?

IB International Baccalaureate (Uluslararası Bakalorya), 100 ülkede 1000’den fazla üniversite tarafından kabul gören küresel alanda öğrencilerin üniversiteye başvurmadan önce aldıkları 2 yıllık ön hazırlık programıdır. IB Programı genel olarak 16-19 yaş arasındaki öğrenciler için tasarlanmıştır. IB programı, öğrencilerin derinlemesine öğrenmelerini teşvik ederek, sadece akademik becerilerini değil, aynı zamanda sunduğu sosyal faaliyetlerle, öğrencilerin kişisel gelişimine, projelerle toplum duyarlılıklarının gelişimine katkı sağlar. Program, öğrencilerin eleştirel düşünme, araştırma, iletişim ve iş birliği gibi becerileri geliştirmesini destekler.

Türkiye’de IB Eğitimi

Türkiye’de IB eğitimi sunan birçok özel okul vardır. Bu programda Türk müfredatının yanında IB alan dersleri de alınmaktadır. Alınan bu derslerle normal lisede okuyan öğrencilere göre IB öğrencileri zaman yönetimi, okuma ve yazma becerilerinin geliştirilmesi, doğru araştırma yöntemleri, eleştirel düşünme becerilerinin geliştirilmesi, çevreye ve topluma duyarlı olma gibi yönlerinin geliştirilmesini sağlayarak daha bilinçli bireylerin yetiştirilmesini hedefler. Öğrenciler burada eğitimlerini tamamladıktan sonra yaptıkları not ortalamaları ile yurtdışındaki okullara başvurarak özel üniversitelerden veya vakıf üniversitelerinden burs alma imkanına da sahiptirler.

IB Programlarda Sunulan Ders İçerikleri

IB programlarında anadil ve ikinci dil alanında edebiyat dersleri; işletme, yönetim, ekonomi, psikoloji ve felsefe; matematik, fizik, kimya, biyoloji ve seçmeli dersler alırlar. Alınan dersler normal müfredattan daha yoğun ve ileri düzeydedir.

Program alınan bu derslerin yanında bitirme tezi, sosyal ve yaratıcılık etkinlikleri ve hedeflerini de içermektedir.  Bitirme tezleri en az 4000 kelimelik olması gerekir. Sadece IB derslerine kaydolmuş olan öğrenciler IB sınavlarına girebilirler ve IB kredisi alabilirler. IB sınavları uluslararası sınav hazırlama paneli tarafından geliştirilir ve değerlendirilir. Sınavlar yerel olarak verilir ve değerlendirilmek üzere Wales’de bulunan IB Organizasyonu sınav merkezine gönderilir. Başarılı olan IB programı öğrencileri programın tümünü kapsayan bir IB diploması ya da tek tek alınan IB dersleri için IB sertifikası alırlar.

Yurtdışında IB programına katılmak, öğrencilere çok yönlü bir eğitim deneyimi sunar ve kültürel çeşitlilikle zenginleşmelerini sağlar. Yabancı bir ülkede IB eğitimi almak, dil becerilerini geliştirmenin yanı sıra farklı kültürlerle etkileşimde bulunma ve geniş bir uluslararası ağa sahip olma şansı verir. Aynı zamanda, IB programı, öğrencilere üniversite hayatı ve kariyerleri için sağlam bir temel oluşturur.

Yurtdışında eğitim programları ve IB skorunuz ile başvuru yapabileceğiniz yurtdışı üniversiteleri hakkında daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Şartlı Kabul Mektubu Nedir?

Şartlı kabul mektubu, üniversiteye belirli koşullarla geçici olarak kabul edilmenize izin verildiği anlamına gelir. Bu koşulları yerine getirdiğinizde, kabul mektubu koşulsuz hale gelir. Kabul mektubunu ancak teklif mektubu koşulsuz hale geldiğinde kabul edebilir ve ardından ilk dönem için öğrenim ücretinizi ödemeye ve tüm kurs süresi boyunca Yurtdışı Öğrenci Sağlık Sigortası satın almaya devam edebilirsiniz.

Şartlı bir teklifte belirtilebilecek en yaygın koşullardan bazıları şunlardır:

Akademik koşullar : Bu koşulda, üniversite sizden belirli akademik puanlara ulaşmanızı isteyecektir. Örnek 1: 12. sınıf öğrencisiyseniz ve lisans derecesi için koşullu bir kabul mektubu aldıysanız, üniversite kabul mektubunu koşulsuz hale getirmek için 12. sınıf sonuçlarınızda elde etmeniz gereken belirli bir yüzdeden bahsedecektir. Örnek 2: Lisans derecesi okuyorsanız ve yüksek lisans dereceniz için şartlı bir mektup aldıysanız, üniversite şartlı kabul mektubunu kabul etmeden önce lisans derecenizde almanız gereken belirli notlardan bahsedecektir.

İngilizce dil koşulu : Başvurunuzu gönderirken İngilizce dil yeterlilik testi puanlarınızı sunmadıysanız, üniversite size İngilizce dil yeterlilik testi sonuçlarınıza bağlı olacak bir şartlı kabul mektubu verebilir. Çoğu üniversite, Dinleme, Okuma, Yazma ve Konuşmayı içeren 6.0'dan daha düşük bir alt küme olmaksızın IELTS'de 9.0 üzerinden toplam 6.5 bant gerektirir.

Farklı ülkeler için şartlı kabul koşullarında kendi dillerinde minimum yeterlilik şartı aramaktadır. Örneğin; Almanya Devlet Okullarına girebilmek için minimum A2 seviye Almanca olması şartı aranmaktadır.