SİZİ ARAYALIM  

Yök Denkliği

Yök DenkliğiYÖK DENKLİĞİ HAKKINDA

Yurtdışında üniversite eğitimi ya da master eğitimi almak isteyen insanların birçoğunun kafasını kurcalayan ve hayati önemi taşıyan konuların başında YÖK denkliği ve denklik mevzuatı gelmektedir.

YÖK DENKLİĞİ NEDİR ?

YÖK denkliği; yurtdışında alacağınız eğitimin Türkiye’de bulunan eğitim kurumlarınca verilen eğitime denk tutulduğu ve yurtdışında alacağınız bu eğitim sonucu Türkiye’de mesleğinizi icra edebileceğiniz anlamına gelmektedir. Örneğin; Ukrayna’da alacağınız TIP eğitimi ile Türkiye’de doktor olarak çalışmanız için YÖK denkliği almış olmanız gerekmektedir.

YÖK denkliği, kamu yararına etki edebilecek ve kamu kurumlarında çalışanlarına daha yakından ilgilendirmekte olup yetenek gerektiren meslekler ve çalışma alanları özel sektör olan mesleklerde çok önem taşımamaktadır.

Örneğin; Doktor, Eczacı, İnşaat Mühendisi olarak çalışmak isteyenler için denklik durumu çok önemli bir durumken işletme, ekonomi, pazarlama gibi özel sektörde çalışma alanları bulunan bölümlerde çok önemli değildir. Bu kurumlar denklikten ziyade sizlerin işinizde ne kadar yetkin olduğunuza bakmaktadır.

YÖK denkliği alabilmeniz için yapılması gerekenler ve dikkat edilmesi gerekenleri aşağıda sizler için sıraladık.

Dikkat etmeniz gereken hususların ilk başında YURT DIŞINDA EĞİTİM ALACAĞINIZ KURUMUN YÖK TARAFINDAN TANINIP TANINMADIĞIDIR.

                Yurtdışında ki eğitiminizin sonunda alacağınız diplomanın YÖK tarafından denk sayılabilmesi için 05.12.2017 tarihinde resmi gazetede yayınlanmış olan hususlar gereğince eğitim kurumunuzun YÖK tarafından tanınmış olması gerekmektedir. Yasa gereği eğitim alacağınız kurumun YÖK tarafından tanınması şu nitelikleri taşıması sonucu gerçekleşebilmektedir;

  • İlgili eğitim kurumu ya da üniversitenin kendi bulunmuş olduğu ülkedeki yetkili makamlarınca akademik derece verme yetkisi verilmiş olması gerekmektedir.

  • Bahsi geçen eğitim kurumu veya üniversitenin Türkiye’nin de üyesi olduğu uluslararası örgütlerin altında bir kurum olması gerekmektedir.

Eğitim almak istediğiniz üniversitenin YÖK tarafından kesin olarak tanındığını YÖK’e dilekçe yazarak öğrenebilirsiniz. Dilekçe örneği ve nasıl yazılması gerektiğine dair Advice Yurtdışı Eğitim danışmanları ile iletişime geçebilirsiniz.

Eğitim aldığınız kurum YÖK tarafından tanıyor ise ikinci dikkat etmeniz gereken durum ise 90’a 90 kuralıdır. 90’a 90 kuralı, eğitim aldığınız süre boyunca eğitim aldığınız ülkede her sömestr boyunca en az 90 gün kalmanız demektir. Burada dikkat edilmesi gereken her sömestr kelimesidir. Bir akademik yılda 2 sömestr bulunduğunu ve 90 gün sadece 1 sömestr süresini kapsadığını bundan dolayı 1 akademik yıl boyunca en az 180 gün süre boyunca eğitim aldığınız ülkede bulunmanız gerektiğini bilmelisiniz.

Eğitim aldığınız kurum YÖK tarafından tanınıyor. 90’a 90 kuralına da uydunuz. Buna rağmen yurtdışında alacağınız eğitim sonrası SEVİYE TESPİT SINAVINA GİRMENİZ İSTENEBİLİR.

Seviye tespit sınavı (STS), YÖK tarafından ancak gerekli görüldüğü zaman gerçekleştirilir. Genellikle fen veya kamu yararını direk olarak etki edebilecek bölümlerde ( bölümler 05.12.2017 tarihinde çıkan 30261 sayılı resmi gazetede Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık ve mühendislik bölümleri olarak sıralanmıştır.) okumuş ve mezuniyet sonrası Türkiye’de çalışmak isteyen kişilere uygulanmaktadır. STS sınavı YÖK’ün belirtmiş olduğu belirli tarihlerde yılda 2 defa olacak şekilde Ankara’da gerçekleştirilir. STS sınavına dilediğiniz kadar girebilirsiniz. Herhangi bir sınır veya limit bulunmamaktadır. Bu işlemleri de sıraladıktan sonra geriye YÖK denkliğini almak kalacaktır.

YÖK DENKLİĞİ NASIL ALINIR ?

YÖK yurtdışı eğitim kurumlarına uygulamış olduğu denklik prosedürünü yıllar içinde sürekli değiştirmiş ve bundan sonra da değiştirmeye devam edecektir. Bundan dolayıdır ki YÖK denkliği konusunda doğru ve kesin bilgiye YÖK’ün web sitesinden ulaşabilirsiniz.

2016 yılı itibari ile yayınlanmış olan YÖK denkliği mevzuatına göre; dünya üniversiteleri sıralama listelerinde ilk 1000 üniversitenin içerisinde yer alan kurumlardan alınacak olan diplomalar YÖK tarafından direk olarak denklik sürecine sokulabilir. Her yıl bu sıralama değişiklik gösterebilir bundan dolayı yurtdışında üniversiteye kayıt olacağınız sene ki sıralamayı kontrol etmeniz gerektiğini hatırlatalım.

Aşağıda bahsi geçen sıralamalar YÖK’ün dünya üniversiteler sıralamasını referans aldığı sitelerdir. Eğitim alacağınız herhangi bir kurum bu listelerin herhangi birinde ilk 1000 içerisindeyse o üniversitenin denklik sürecini başlatabilirsiniz.

Eğitim almak istediğiniz kurum ilk 1000 sıralamasında yer almasa dahi,

– Tıp alanında yurtdışında eğitim almak isteyenlerin ÖSYM’nin gerçekleştirmiş olduğu üniversitelere giriş sınavında ilgili puan türünde sıralamada ilk 40 bin, hukuk alanında ilk 150 bin, mimarlık alanında ilk 200 bin ve mühendislik alanında ilk 240 bin içinde yer alanlar.
– Yurtdışında yukarıda belirtilmemiş bölümlerde eğitim almak isteyenler için Türkiye’deki ilgili bölümlere yerleşen en son öğrencinin almış olduğu puanı alanlar.
YÖK denkliği başvuru sürecini başlatabilirler. Bu şartları sağlamayan kısacası ilk 1000 sıralamasında olan bir okulda yurt dışında eğitim almayan ve yukarıda belirtilen puanları yapamamış ya da ÖSYM üniversiteye giriş sınavına girmemiş kişilerde eğitim aldıkları kurumlar YÖK tarafından tanınan kurumlar olduğu ve 90’a 90 kuralına uydukları süreci YÖK denkliği başvuru sürecini başlatabilmektedirler.

Denklik kararları tamamen YÖK’ün insiyatifinde olup alınacak kararlar ve işlemler kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu gibi konularda Advice Yurtdışı Eğitim sizlere profesyonel danışmanlık hizmeti sunarak hem maddi kaybınızı hem de zaman kaybınızı önler sizler için zor olan bu prosedürleri kolaylıkla halleder.

Son olarak, bölümlere, bölümlerin bulundukları fakültelere ve almış oldukları derslere göre değişmekle birlikte YÖK öğrencilerin almış olduğu derslerde eksiklik tespit edebilir ve bu dersleri Türkiye’ye döndüğünde alınmasını isteyebilir. Bu durum özellikle Hukuk bölümünde gerçekleşmektedir. Yerel bilgiler içerdiğinden yurtdışında alınacak hukuk dersleri ile Türkiye’de alınacak hukuk eğitimi yüzde yüz oturmamaktadır.

Advice Yurtdışı Eğitim’in anlaşmış olduğu üniversitelerin hemen hemen hepsi YÖK ün referans aldığı listelerde ilk 1000 üniversitenin içerisinde bulunan üniversitelerdir. Bu durum ile birlikte üniversite okumak için Advice tecrübesini ve danışmanlığı seçmiş öğrencilerimiz işlemlerinin ilk başlamasından son ana ve sonrasında ki YÖK denkliğine kadar Advice Yurtdışı Eğitim ayrıcalığını ve rahatlığını yaşıyorlar. Sizde yüzlerce öğrencilerimizden biri olmak istiyor ya da üniversiteler, YÖK denkliği veya farklı bir konuda bilgi almak istiyorsanız bizlere ulaşarak her konu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.