SİZİ ARAYALIM  

Yurtdışında Yüksek Lisans

İçindekiler

Yurtdışı yüksek lisans, öğrencilerin lisans eğitimini tamamladıktan sonra herhangi bir alanda uzmanlaşmak için alması gereken eğitim programıdır. Siz de yurtdışında eğitim almak için çeşitli ülkelerin üniversitelerine müracaat edebilirsiniz. 

Yüksek lisans programları ülkemizde olduğu gibi yurtdışında da tezli ve tezsiz olmak üzere ikiye ayrılır: 

• Tezli Yüksek Lisans: Öğrenim gören kişi, bilimsel araştırmalar yaparak bilgi edinme ve bu bilgiyi kullanma becerilerini geliştirir. Tezli yüksek lisans programı için öğrencilerin ALES’e girmesi ve buradan yeterli puanı alıp diğer kriterleri yerine getirmesi gereklidir.

• Tezsiz Yüksek Lisans: Tezli eğitim programlarında olduğu gibi bilgiyi pratiğe döndürecek bir eğitim alınması amaçlanmaktadır. Tezsiz yüksek lisansın tezli yüksek lisanstan farkı, ALES şartı aranmamasıdır. Tez yerine dönem projesi ile yüksek lisans tamamlanır.

Yüksek lisans yapmak isteyen bazı kişiler, öğrenim hayatlarına yurtdışında devam etmek isteyebilir. Bu doğrultuda lisans programını tamamladıktan sonra herhangi bir ülkede, mezun olduğu lisans programı alanında uzmanlaşabilirler. Yurtdışı yüksek lisans programı ile kişi, uluslararası bir diplomaya sahip olup daha donanımlı bir eğitim hayatı geçirir. 


Yurtdışında Yüksek Lisans Nasıl Yapılır?

“Yurtdışında yüksek lisans nasıl yapılır?” sorusu, birçok kişi tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Yurtdışı yüksek lisans programlarında, eğitim görmek istediğiniz ülkelere göre farklı koşullar aranır. Her ülkenin aradığı kriterler birbirinden farklı olacağı için yüksek lisans yapmak istediğiniz ülkeyi iyi araştırmalı ve şartlarını dikkatli bir şekilde incelemelisiniz.

Ülkelerin yüksek lisans başvuru şartları değişiklik göstermektedir. Örnek vermek gerekirse; İngiltere’de eğitim görmek için “UCAS” adı verilen merkezi başvuru sistemine, Amerika içinse “Common Applications” sistemine başvurmak gerekmektedir. Sistemlere başvurmakla birlikte doğrudan üniversitelere müracaat edilmesiyle de yüksek lisans eğitimi alınması mümkündür.

Bazı Avrupa ülkeleri, Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerden gelen öğrenciler için zorlu şartlar sunmaktadır. Yurtdışı yüksek lisans programı yapılmadan önce gidilecek olan ülkenin tüm şartları dikkate alınmalıdır. Üniversitenin eğitimi, ücretleri ve bulunacağınız ülkenin ortamına göre tercih yaparak daha verimli bir eğitim hayatı geçirebilirsiniz.

Yurtdışında Yüksek Lisans için Ne Gerekli?

Yurtdışında yüksek lisans yapmak isteyenler için gerekli bazı belgeler ve şartlar bulunmaktadır. Yurtdışı yüksek lisans şartları ve gerekli olan belgeler şu şekilde sıralanabilir:

• CV

• Lisans diploması

• IELTS ya da TOEFL sonuçları

• Başvuru formu

• Başvuru yapacağınız okul için iyi niyet mektubu

• Akademik referans

• Pasaport fotokopisi 

Genel olarak istenen belgeler bunlar olsa da ülkeden ülkeye şartlar değişiklik gösterebilir. Bazı ülkelerde yüksek lisans için okuldan gelen olumlu dönütten sonra, büyükelçilik ya da konsolosluklara gidilerek ön başvuru yapılması gerekir. 

Bunlar dışında not ortalaması da önem taşımaktadır. Ayrıca uzmanlaşmak istediğiniz alan için gerekli üniversitelere başvuru yapmaya dikkat etmelisiniz. Bu doğrultuda mezun olduğunuz bölümün alt dallarından yüksek lisans yaparak o alanda uzmanlaşmanız mümkündür. 

Yurtdışı Yüksek Lisans Şartları

Yurtdışı yüksek lisans eğitimi için tercih edilebilecek birçok ülke vardır. Ülkelere göre şartları değişiklik gösterse de belirli kurallar her ülkede geçerlidir. Yurtdışında yüksek lisans yapmak için sağlamanız gereken şartlar şu şekilde sıralanabilir: 

• Lisans mezunu olmak 

• Okuldan okula değişmekle birlikte en az 2.2 ortalamaya sahip olmak

• Eğitim görülecek olan ülkenin dilini biliyor olmak ve bunu belgeler ile kanıtlamak

Yurtdışında yüksek lisans yapmak isteyenler, mutlaka eğitim görmek istediği ülkenin şartlarını inceleyerek tercihte bulunmalıdır. 

Başvuru şartları ve avantajlarına bakıldığında, daha fazla tercih edilen ülkeler olduğunu söyleyebiliriz. Bu ülkelerin başında İngiltere ve Avustralya gelir. İngiltere’de master eğitimi 1 yıl olduğu için daha avantajlı görülmektedir. Öğrenciler arasında popülerleşmesi sonucu özellikle İngiltere ve Avustralya’da yüksek lisans başvuruları artmıştır. İngiltere ve Avustralya’nın öğrencilere çalışma izni vermesi ve yüksek lisans eğitimi tamamlandıktan sonra çalışma izni tanıması, birçok öğrenci için avantaj sağlayan bir durumdur.

Yurtdışı Yüksek Lisans Programları

Yurtdışı yüksek lisans programları, mezun olduğunuz lisans alanına göre çok çeşitli seçeneklerde mevcuttur. Her ülke ve her okulda, tüm programlar bulunmayacağı için yapmak istediğiniz yüksek lisans programına sahip olan bir okulu tercih etmeniz önemlidir. Bu doğrultuda en sık tercih edilen yurtdışı yüksek lisans programları şunlardır:

• Mühendislik programları 

• Eğitimsel psikoloji

• Pedagoji

• Felsefe

• Ceza kanunu

• Medeni kanun

• MBA

• Mimarlık

• Sağlık ve tıp programları 

Yaygın olarak tercih edilen programlar bunlar olsa da yüzlerce program mevcuttur. Uzmanlaşmak istediğiniz alan için gerekli araştırmaları yaparak hangi okulların istediğiniz programı sağladığını tespit etmeniz gerekir. 

Yurtdışında Yüksek Lisans Yapmak İçin Danışmanlık Firması

 “Yurtdışında yüksek lisans yapmak için ne gerekli?” sorusuna cevap arayanlar, danışmanlık firmalarından yardım alabilirler. Daha doğru bir yol izlemenizi sağlayacak olan danışmanlık firmaları, birçok ülkenin şartlarını sizler için araştırıp süreç boyunca destek olmaktadır. “Adviceyed” sizler için bu hizmetleri ara vermeden sürdürmektedir. 

Yurtdışında yüksek lisans yapmak için bilinmesi gereken çok fazla detay vardır. Neredeyse tüm Avrupa ülkeleri için ayrı belgeler hazırlamanız ve başvuru süreçlerini sıkı takip etmeniz gerekir. Yurtdışı eğitim danışmanlığı hizmetlerimize başvurduğunuzda, sizinle birebir ilgilenerek süreci en rahat şekilde geçirmenizi sağlarız. 

Yurtdışı Yüksek Lisans Ücretleri

Yurtdışı yüksek lisans ücretleri, bilindiği üzere ülkeden ülkeye farklılık gösterebilmektedir. Bazı Avrupa ülkeleri yüksek lisans programlarını ücretsiz olarak sunar fakat çok sıkı ve zor şartlar isterler. Diğer ülkelere göre nispeten daha uygun olan Çekya, Polonya, Macaristan gibi ülkelerin eğitim programlarında, 2.500-6000€ arasında bir ücret aralığı vardır. 

İsveç, Danimarka ve Finlandiya gibi İskandinav ülkelerinde ise bu fiyat 10.000€ kadar olabilir. İngiltere gibi gelişmiş okullarda eğitim alabileceğiniz ülkelerde 10.000 ile 25.000 GBP’ye kadar fiyat aralığı mevcuttur. Eğitim alacağınız üniversitenin kalitesine, süresine veya akademik programına göre bu fiyatlar değişiklik gösterebilmektedir. 

DEVAMINI GÖR