Graduate Record Examination yani GRE sınavı; yurtdışında İngilizce dilinde yüksek lisans ya da doktora eğitimi veren kurumlara başvurmak için tasarlanan bir seviye belirleme sınavıdır. ETS (Educational Testing Service) tarafından ilk kez 1949 yılında düzenlenmiştir.
Dünya çapında lisansüstü eğitime kabul için pek çok üniversitede bu sınav sonucu gerekir. Sözel akıl yürütme, sayısal akıl yürütme ve analitik yazma becerisini ölçmeye yönelik üç alanda uygulanır. Sınava etkili bir şekilde hazırlanmak, strateji belirlemek için öneriler aşağıda detaylı olarak verilmiştir.
İçindekiler
GRE sınavı; eğitim dili İngilizce olan, üniversitelerde yüksek lisans ve doktora eğitimi almak isteyen öğrencilerin dil bilgilerini ölçen, uluslararası geçerliliği olan sınavlardan biridir. “GRE sınavı nedir?” sorusuna; öğrencilerin sayısal, analitik yazma ve sözel alandaki becerilerini değerlendirme yöntemidir, diyebiliriz.
Educational Testing Service (ETS) tarafından düzenlenen GRE, Kanada ve Amerika’da yüksek lisans eğitimi almak isteyen öğrencilerin girmesi gereken bir sınavdır. Bu sınavın hedef kitlesi ağırlıkla mühendislik ve sosyal bilimler alanında eğitim almak isteyen öğrencilerden oluşur. Sınav merkezleri Türkiye de dahil olmak üzere 160’dan fazla ülkede bulunmaktadır.
GRE sınavı son yıllarda MBA programlarında bile GMAT sınavı gibi kabul görmeye başladı. Bu bakımdan prestijli üniversitelerde eğitim almak isteyen bireylerin B2 (minimum upper-intermediate) seviyesinde İngilizce bilgisine sahip olması gerekir.
ETS tarafından düzenlenen GRE Sınavı’nın başvuruları, kuruluşun web sitesi üzerinden yapılır. Sınav kayıt işlemlerinden önce; prosedürler, hizmetler ve politikalar hakkında bilgi olmalısınız. Kayıt olmak, puanınızı görmek ve ETS’nin hizmetlerinden faydalanmak için hesap açmanız gerekir. Sınav başvurusu hakkında diğer bilgiler şu şekildedir:
- Sınava kabul edilmeniz için geçerli kimlik belirtmelisiniz. Kayıt olurken kullandığınız bilgiler kimliğinizle aynı olmalıdır.
- GRE sınavı bilgisayar tabanlıdır. Yaşadığınız ülkede GRE sınavı bilgisayarla yapılmıyorsa kâğıt tabanlı sınav için başvuru oluşturmalısınız.
- Kâğıt tabanlı sınav yapılan ülkelerde genellikle 12 ayda 3 sınav yapılır. Bu sınava ETS kuruluşunun web sitesinden ya da telefonla başvuru yapabilirsiniz.
Yukarıdaki bilgilere ek olarak engellilerin sınava başvurması halinde konaklama ve sınavla ilgili öğrencilere pek çok destek sağlanır. Konaklama hizmetinden yararlanmak için ETS üzerinden bilgi sahibi olabilir, başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Etkili bir şekilde çalışmak GRE sınavı örneği incelemekle mümkün olabilir. Bunun yanında şu çalışmalar süreç içerisinde size destek sağlayabilir:
- GRE sınavındaki metinlere benzer metinler okuyarak pratik yapabilirsiniz. İlginizi çeken bir konuda okuma yapabilir, böylelikle İngilizce kelime bilginizi geliştirebilirsiniz.
- Pratik yaparken bilmediğiniz sözcükleri metnin geneline bakarak tahmin edebilir, sonrasında online sözlük kullanarak inceleyebilirsiniz.
- Dil okulu programları aracılığıyla İngilizce yazma becerilerinizi geliştirebilirsiniz.
- Yeni öğrendiğiniz kelimeleri not ettiğiniz bir defter tutarak belirli aralıklarla alıştırma yapabilirsiniz.
- Sınavda kullanılan dil bilgisi yapısını çözümleyebileceğiniz gramer aktiviteleri yapabilirsiniz. Sözcük öbeklerini detaylı olarak incelemeniz dil bilgisini anlamanızı sağlar.
Okuma, kelime bilgisi ve gramere ek olarak analitik yazma becerisini geliştirebilmeniz için egzersizler yapabilirsiniz. Bu bağlamda sık sık okuma yaparak yazma üslubunu taklit edebilirsiniz. Cümlelerin birbiri arasındaki geçişleri inceleyerek egzersiz yaparken kullanabilirsiniz.
Sınavdan önce örnek sorularla çalışmanız size her anlamda katkı sağlar. GRE’de yapacağınız sözlü akıl yürütme, sayısal akıl yürütme ve analitik yazma becerisi sınavına örnek olması için şu aşamaları gözeterek pratik yapabilirsiniz:
- Yanlış cevaplarınız sonuç puanınızı etkilemez, bu bakımdan her soruyu yanıtlamaya özen göstermelisiniz.
- Örnek soruları çözmeden önce cümlelerin biçimi ve yapısını incelemeniz, zamanınızı etkili bir şekilde kullanmanıza yardımcı olur.
- Soruları çözerken süre tutarak ne kadar zaman ayırdığınızı ve ilerlemenizi takip edebilirsiniz.
- Örnek sınavı çözdükten sonra yanlışlarınızı belirleyerek analiz yapmanız, sınavda hatalarınızın az olmasında etkilidir.
Mümkün olduğunca örnek çalışmalar yapmanız sınav sistemine ve sorulara aşina olmanıza yardımcı olur. İlerlemenizi ve seviyenizi görmek için pratik yapmak önemlidir.
GRE sınavında hata yapmaktan kaçınmak ve başarılı bir sonuç elde etmek için uygulayabileceğiniz kaçınma stratejileri şu şekildedir:
- Yetenekleriniz ve mevcut seviyenizi belirlemelisiniz. Bu doğrultuda örnek sorularla pratik yaparken eksik olduğunuz alana yoğunlaşabilirsiniz.
- Başarıyı etkileyen faktörlerden biri, hedef puanın belirlenmesidir. Başvurmayı planladığınız programa ve kuruma yönelik hedef belirlemeniz önemlidir.
- Çalışma planı oluşturmanız süreci etkili bir şekilde yönetmenize yardımcı olur. Sınav benzeri kaynakları kullanmanız, sınavda soruları kolay çözmenizi sağlar.
- Gerçek sınav koşullarında çalışmak, pratik yapmak ve deneme çözmek, sınavda hata yapmanızı azaltır.
Bunlara ek olarak başvuru yapacağınız bölüme göre çalışmanız gerekir. Örneğin; sosyal bilimler programına başvuru yapacaksanız sözel bölüme daha fazla odaklanmalısınız. Aynı zamanda diğer alanlarla da dengeli bir performans göstermeniz başarınızı artırır.
ETS (Educational Testing Service) tarafından organize edilen GRE sınav merkezleri; İzmir, Ankara ve İstanbul’da bulunur. Bu merkezlerde sınavlar bilgisayar tabanlı sistem üzerinden düzenlenir. ETS web sitesi üzerinden başvuru yapabilir, sınava girmek istediğiniz merkezi ve tarihini seçebilirsiniz.
Yurtdışında akademik eğitim almak isteyen öğrenciler “GRE sınavı ne zaman” sorusuna cevap aramaktadır. Kâğıt tabanlı yapılan sınavlar; Nisan, Eylül ve Ekim aylarında düzenlenir. Bilgisayar tabanlı yapılan sınavlar ise 21 günde bir düzenlenir.
Öğrenciler bir yıl içerisinde en fazla 5 kez sınava girebilir, diledikleri sınav sonucunu başvuru yaparken kullanabilir. Puan geçerliliği başvurmak istediğiniz kuruma bağlı olarak 2-5 yıl arasında değişiklik gösterir.
Sınava girilecek ülkelere göre GRE sınav ücreti değişiklik gösterir. ETS (Educational Testing Service)’nin web sitesinde verilen güncel bilgilere göre sınav ücreti 220$’dır. Sınav ücretine ek olarak dahil edilen ekstra hizmetlere bağlı olarak fiyatlarda artış olabilir. Sınav merkezini seçtikten sonra değişiklik yapılması halinde 50$ ücret ödemeniz gerekir.