Almanya Hakkında Genel Bilgiler
Almanya 83 milyonluk nüfusu ile Avrupa Birliği'nin en kalabalık nüfuslu ülkesidir. Orta Avrupa'da yer alan ülke; Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Polonya, İsviçre, Avusturya, Belçika, Lüksemburg, Hollanda ve Fransa ile sınır komşusudur. Başkenti Berlin olan Almanya, Hamburg, Münih, Köln, Frankfurt gibi diğer büyük şehirlere sahiptir. Almanya para birimi olarak ise Avrupa ülkelerinin ortak para birimi Euro'yu kullanmaktadır. Bunların yanında 357,168 km2 yüzölçümüne sahip ülke; köklü eğitim gelenekleri ve bünyesinde barındırdığı dünyanın en iyi üniversiteleri ile her yıl pek çok öğrencinin Almanya'da üniversite eğitimi için tercih ettiği Avrupa ülkeleri arasında yer almaktadır.
Üniversite Eğitim Sistemi ve Süresi
Federe eyaletlerden oluşan Almanya’da her eyaletin eğitim sistemini kendi Eğitim bakanlıkları oluşturur. Bu duruma rağmen eyaletler arası eğitim sistem farkı neredeyse yok denecek kadar azdır. Alman eğitim sistemi, kişilerin becerilerine göre sunmuş olduğu imkanlar dolayısı ile dünyadaki en başarılı eğitim sistemlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Öğrencilerin okul sonrası hayatlarını en iyi şekilde sürdürebilmeleri için her türlü imkanı sunmayı temel almış bir eğitim sistemi benimsenmiştir.
Almanya’da Üniversite Eğitim Sistemi
Almanya’da yüksek eğitim sistemi Üniversiteler, Meslek Yüksek Okulları ve Sanat Yüksek Okulları olmak üzere toplamda 3 bölüme ayrılmıştır. Almanya aynı zamanda Avrupa Yüksek Öğretim Konseyi’nin kurucu ülkelerindendir. Almanya’da üniversiteler klasik veya teknik üniversiteler olarak ikiye ayrılır.
Almanya, dünyanın disiplinli ve kaliteli eğitim kurumlarını bünyesinde barındırması ile ön plana çıkmaktadır. Dünyada ulaştığı akademik ve bilimsel başarıları ile uluslararası standartları belirleyen ülkedir. Öğrenciler Almanya’da üniversite eğitimi almanın avantajlarını sadece akademik seviyede değil, aynı zamanda kültürel anlamda da yaşarlar.
Bu sayede kendilerini geliştirme ve pekiştirme fırsatı yakalarlar. Almanya'da lisans eğitimi süresi 3 yıl/6 sömestr sürmektedir. Ancak bu süre, tıp ve bazı özel yetenek gerektiren bölümlerde artmaktadır. Bunun yanında yüksek lisans eğitimi ise 2 yıl/4 sömestrde tamamlanmaktadır.
Almanya’da üniversite eğitimi genel itibari ile Almanca olarak verilmektedir. Devlet okullarında yüksek lisans bölümleri ağırlıklı olmak ile birlikte bazı lisans bölümleri de İngilizce olarak verilmektedir. Aynı zamanda İngilizce eğitim almak isteyenler özel okulları da tercih edebilirler.
Neden Almanya’da Üniversite? Almanya'da Üniversite Eğitimi Almanın Avantajları Nelerdir?
Siz de Almanya'da eğitim almayı tercih ederek saymakla bitmeyen bu avantajlardan faydalanabilirsiniz.
YÖK Denkliği
Türkiye’deki Yüksek öğretim kurulu olarak bilinen YÖK, denklik için yurtdışı üniversitelerinden alınan ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarının, Türkiye’deki üniversiteler tarafınca sunulan ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarına eş değer olduğunun belirlenme işlemine denklik işlemi denmektedir. Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları ve Denklik Yönetmeliğince aşağıda bahsedilmiş 5 kuruluşun hazırlamış olduğu listenin ilk 1000 sırasında bulunan üniversiteler tanınır ve bu okullardan alınan diplomalar için denklik verilir.
Bu 5 kuruluş;
Yurtdışında eğitim aldığını üniversite yukarıdaki kurumların yayınlamış olduğu listede ilk 1000 üniversite arasında yer almıyorsa, denklik alabilmek için aşağıdaki adımlar takip edilmelidir.
Kabul ve Başvuru Şartları ve Süreci
Almanya Üniversiteleri başvuru şartları üniversiteden üniversiteye göre değişik göstermektedir ancak genel şartları aşağıda şu şekilde sıralanabilir.
Almanya’da üniversite eğitimi almak isteyen ancak yeterli seviyede Almanca dil bilgisine sahip olmayan öğrenciler ile ilgili iki farklı başvuru yolu mevcuttur.
a. Şartlı Kabul
Öğrenci için dil belgesi olmadan şartlı kabul veren üniversiteler araştırılarak bu üniversitelere başvuru gerçekleştirilir. Öğrenci Türkiye’de ikametine devam ederken bu başvuru yapılarak kabul belgesi alınır ve yeterli seviyede Almanca eğitimi için üniversitelerin ya da dil okullarının Almanca hazırlık eğitimlerinden de kabul alarak vize başvurusu yapılır. Bu şekilde Almanya’ya giden öğrenciler öncesinde dil eğitimini tamamlayarak şartlı kabul aldıkları üniversiteye yeterli dil belgesini ibraz ederek üniversite eğitimine başlarlar.
Bu yöntem ile başvuru yapmayı düşünen öğrenciler, Almanya’nın en iyi eğitim kurumlarının bu şekilde şartı kabul vermediğini bilmeleri gerekmektedir.
b. Dil Eğitimi ve Sonrasında Üniversite Eğitimi
Almanya’da üniversite eğitimi almayı planlayan öğrenciler, Türkiye’de üniversite yerleştirme sınavına girip, tercihlerini gerçekleştirdikten sonra Almanya’ya direk olarak dil eğitimi almak amacıyla gidebilirler. Öğrenciler hangi üniversiteye başvuracaklarını Almanya’da dil eğitimi alırken karar verir ve başvurularını dil okulu yönlendirmeleri veya Advice Yurtdışı Eğitim danışmanlarının yönlendirmeleri ile yapar.
Almanya Üniversitelerine başvuru için gerekli olan belgeler;
a) ÖSYM Sınav Sonuç Belgesi (yeminli Almanca tercüme, noter tasdiği ve apostil işlemi gerekir)
b) ÖSYM Yerleştirme Belgesi (yeminli Almanca tercüme, noter tasdiği ve apostil işlemi gerekir)
c) Lise Diploması (yeminli Almanca tercüme, noter tasdiği ve apostil işlemi gerekir)
d) Lise Transkripti (yeminli Almanca tercüme, noter tasdiği ve apostil işlemi gerekir)
e) (Üniversitede okurken başvuruluyorsa) Üniversite Ögrenci belgesi ve okunan dönemlerin transkripti
f) CV (İngilizce veya Almanca)
g) Motivasyon Mektubu (İngilizce veya Almanca)
h) 1 adet vesikalık fotoğraf
ı) Pasaportun ilk iki sayfası
j) Dil yeterlilik belgesi (İngilizce bölümler için IELTS/TOEFL Almanca bölümler için ise TESTDAF veya DSH sınav sonucu)
Yaşam Masrafları
Almanya yaşam masrafları gereği birçok birinci dünya ülkesi ile aynı seviyede yaşam masraflarına sahiptir ancak eğitimdeki fırsat eşitliği ile birlikte üniversitelerin neredeyse ücretsiz olması ve iş olanakları ile birçok öğrencinin masraflarını okuyarak çıkarabilmesi gibi avantajları mevcuttur. Almanya’da okuyan uluslararası öğrencilerin %80’i çalışmakta ve masraflarının birçoğunu kendileri çıkarabilmektedir. Alman hükümetinin belirlediği rakama göre bir öğrencinin Almanya’da geçinebilmesi için aylık yaklaşık 850€ harcadığı tespit edilmiştir. Ancak öğrencilerin bulunacakları şehirler, konaklama türlerine göre bu maliyet kalemleri değişiklik gösterebilir. Aynı zamanda öğrenciler için özel hazırlanmış ulaşım kartları ile eyalet içerisinde otobüsler, metrolar ve trenleri kullanabilirsiniz.
Çalışma İzni
Almanya'da üniversite eğitimi alan uluslararası öğrencilerin yıllık olarak 180 yarım ya da 90 tam gün çalışma hakkı bulunmaktadır. Bunun yanında üniversitelerin ilgili bölümlerinde ihtiyaç bulunması durumunda bu bölümlerde çalışma imkânları da vardır. Almanya’da maaş ücretlendirmesi saatlik olmaktadır ve minimum asgari ücret saatlik 12 Euro’dur. Öğrencilerin yapacakları işlere ve kendilerini geliştirmelerine göre kazanacakları ücretlerde artış olabilir. Bu şekilde çalışarak öğrenciler masraflarının birçoğunu çıkarabilirler ve diledikleri zaman ve mekanda bu çalışma haklarını kullanabilirler.
Vize Süreci
Almanya’da üniversite eğitimi alacak öğrenciler, Almanya’da kalış süreleri 90 günden fazla olacağı için yeşil pasaporta da sahip olsa vize alması gerekmektedir. Almanya’da üniversite eğitimi alacak öğrenciler için D tipi (ulusal vize) türüne başvuru yapılır. Başvurular Almanya konsolosluğunun yetkili başvuru merkezi olan İDATA üzerinden yapılmaktadır.
Almanya’da vize başvurusunda bulunabilmek adına İDATA ofisleri üzerinden ikamet ettiğiniz adrese göre online olarak vize başvurusu için randevu talebi gönderilir ve bu talep üzerine vize başvuru merkezi öğrencilere, vize randevusu için gün ve saati bildiren e-mail ile dönüş yapar.
Vize başvurusu için gerekli belgeler;
Sizi Arayalım! |